Innsikt

I forbindelse med Bergenspremieren på forestillingen The Body Remembers av Happy Gorilla Dance Company, tok vi en prat med Susanne Fjørtoft og Kjartan Andersen, for å finne litt mer ut av hva dette dreier seg om.

Forestillingen vises på Bergen Kjøtt 24.-25. september 2021

Her er en oversikt over det meste av det som er skrevet i aviser og nettmagasiner, samt et og annet andre steder, om eller relatert til debatten om Sløserikommisjonen. Det meste er allerede listet opp hos traavik.info, gruppert under de respektive utgivere. Her presenteres de i rekkefølgen etter dato på de artiklene vi har tatt med. Vi har også funnet noen flere artikler og gitt noen flere stikkord til hver enkelt sak.

Debatten henger sammen med debatten om teaterstykket Ways of Seeing fra 2019, og selvsagt også debatten om Sløseriombudsmannen, som f.eks. Dagbladet (lenke) tok opp allerede i 2017. Vi har valgt å ta inn enkelte innlegg som ikke handler om Sløserikommisjonen, men som for eksempel går direkte på kontroversen mellom Sløseriombudsmannen og scenekunstnere. Dette er ikke gjort for å trekke enkelte stemmer inn i en forestilling som de ikke ønsker å være en del av, men fordi vi synes disse innleggene er relevante for det problemkomplekset som Sløserikommisjonen inngår i, og har gode poenger å komme med. Det er ellers flere berøringspunkter med tilsvarende debatter i andre kunstfelt og i samfunnsdebatten for øvrig. 

Denne listen er ingen forestilling, ikke et kunstverk, ikke noe hyperteater. Det er en liste over innlegg i debatten om og vedrørende en forestilling. Tanken er å ha det samlet et sted for de som vil sette seg ytterligere inn i saken.

Vel bekomme!

 

  

(Illustrasjon over: Julie Aida)

BIT Teatergarasjen er medlem i Balansekunst – en forening med mer enn 60 musikk- og kulturorganisasjoner som på eget initiativ arbeider for et likestilt og mangfoldig musikk- og kulturliv.

Nå har Balansekunstprosjektet lansert Argumentasjonsguiden for likestilling og mangfold i kulturlivet

Everything you can imagine is possible

Lørdag 18. april skulle vi ha sittet tett i tett i Studio USF og kjent på spenningen i forbindelse med verdenspremieren på We Are Before (Stories of an Intruder) av og med Sarah Vanhee. We Are Before (Stories of an Intruder) - et performativt foredrag og en bokutgivelse basert på erfaringer med prosjektet Lecture For Every One, en kunstnerisk intervensjon som ble utført i 27 europeiske byer i perioden 2013-2020.

I Before går historie, psykologi og popmusikk opp i humoristisk og tankevekkende treenighet. Det er samtiden som gjør vondt. Det var bedre før. Men det er jo en illusjon. Likevel har det gjort vondt så lenge at det har satt seg fast i språket.

A conversation with Lotte van den Berg, by Katleen Van Langendonck & Eva Decaesstecker (Kaaitheater).

Dying Together av Third Space/Lotte van den Berg vises under Meteor 2019 25. og 26. oktober.

For Lotte van den Berg, art is about creating space: space to explore how we relate to one another. In Building Conversations (2013), that relationship emerged through conversations. Now, van den Berg is presenting Dying Together, which examines human relationships in the midst of terrible catastrophe. The performance is part of Performatik19 and connects to one of the festival’s thematic strands: on death, loss and performativity.

Lisa Colette Bysheim har urpremiere på sin soloforestilling EKKO II 26. april på Kunstgarasjen.

Vi stilte henne noen få spørsmål om dette arbeidet.

Sarah Vanhee er en belgisk kunstner, som kommer til Bergen denne våren med to prosjekter; Unforetold (teater) og The Making of Justice (dokumentarfilm).

Her er hun intervjuet av Rune Salomonsen.

 

The title of Sarah Vanhees performance is from the science fiction author Ursula Le Guin and her novel The Left Hand of Darkness. (Better fantasy than Tolkien, according to the former literary hot shot critic Alan Bloom). The protagonist Genly Ai visits a people who can foretell the future, even though they live as everybody else. It seems they find it difficult to answer most questions because words are too unprecise. And they see their art of foretelling as the insight in the perfect uselessness of knowing the answer to the wrong question. The foreteller Saxe says to Genly that there would be no religion if God was known to exist or not exist. And that the only thing that we can know for certain about the future of everyone is that we will die.

Scenekunstner Christophe Meierhans ser på teateret som et ideelt sted for politiske eksperimenter. Det er et sted der mennesker samles i den hensikt å tro det de blir fortalt, også det de ikke ville tatt på alvor andre steder. I Some Use for Your Broken Claypots førte han publikum inn i en diskusjon om grunnlaget for en ny grunnlov, i A Hundred Wars to World Peace tok publikum del i en anarkistisk, kollektiv matlagingsseanse. Og nå, med Trials of Money, utgjør publikum medlemmene i en domstol som reiser tiltale mot en ting, nemlig penger. Gjennom utspørring av vitner blir tilskuerne pålagt det alvorlige ansvaret å avgjøre hvorvidt pengene kan dømmes eller ei. Velkommen til Tribunal for Semi-Humane Mennesker!

Intervjuet med Christophe Meierhans er forfattet av Eva Decaesstecker (Kaaitheater, April 2018).

Ragnar Fjelland holdt et fantastisk foredrag på Rein Bonus (hør podcasten her) om den på mange måter tragiske figuren og astronomen Tycho Brahe i forbindelse med operaen om ham, som Ursus Produksjoner satte opp i mai for to år siden. Nå har han gjort den om til en artikkel for oss.

Ofte kan hangen til en sammenhengede teori om verden stå i veien for å se hvordan verden henger sammen. Og lite visste vi om at Brahes forskning dels ble holdt i live under tvang av norske bønder i Nordfjord. Dette korte sveipet innom vitenskapshistorien kan dessuten tjene som et berikende bakteppe for å oppleve den digitale stjernehimmelen til Annie Dorsen i The Great Outdoors, som har nordisk premiere denne uka.

BIT Teatergarasjen er medlem i Balansekunst – en forening med mer enn 60 musikk- og kulturorganisasjoner som på eget initiativ arbeider for et likestilt og mangfoldig musikk- og kulturliv.

Vi deler Balansekunst sine visjoner om å dele kunnskap, erfaringer og ideer for å gå videre i det praktiske likestillings- og mangfoldsarbeidet i kulturlivet. Tida er inne for å slutte å diskutere hvorvidt fraværet av mangfold er et problem. Hvordan rekrutterer vi flere minoriteter? Hvordan endrer vi innarbeidete holdninger? Hva kan bryte mønstrene og strukturene som er med på å skape kjønnsubalansen i kulturlivet?

 

Vil du ha et privat én-til-én møte med kunsteren Raquel André? I forbindelse med forestillingen Collection of Lovers samler Raquel på sjeldne øyeblikk. I forsøk på å bevare det forgjengelige inviterer hun folk hun ikke kjenner til å tilbringe en time alene med henne. Forestillingen samler nye møter hvert sted den reiser til. Nå har du muligheten til å møte henne i Bergen. 

I månedsskiftet februar/mars får vi besøk av den portugisiske kunstneren Raquel André med prosjektene Collection of Lovers og Collection of Artists. I en periode på 4 år er hun en av flere europeiske kunstnere som blir støttet av det europeiske nettverket apap - performing Europe 2020. Her svarer hun på tre spørsmål som ble stilt til alle apap-kunstnerne ved innledningen av prosjektet i 2016.

I februar får vi besøk av Marta Navaridas & Alexander Deutinger med forestillingen Your Majesties. I en periode på 4 år er de blant flere europeiske kunstnere som blir støttet av det europeiske nettverket apap - performing Europe 2020. Her svarer de på tre spørsmål som ble stilt til alle apap-kunstnerne ved innledningen av prosjektet i 2016.

Årets festival vart sparka igang i går -med Sentralbadetmagi, Bergens eiget ungdomskompani for samtidsdans, Noregs kompani for samtidsdans og kunstnarisk Skype-kommunikasjon.

Etterpå kunne vi nyte festivalatmosfæren i ambiente omgivnadar i Oktobar.

Tenk å få henge med så mange kule festivalgjengarar!

(foto: Danny Willemns)

I sin forestillingssyklus The Red Pieces, undersøker Mette Ingvartsen forholdet vårt til nakenhet og seksualitet i dagens samfunn. BIT Teatergarasjen har fra før av presentert forestillingen 69 Positions (Oktoberdans 2014) og 7 Pleasures (Oktoberdans 2016)

”I use a soft tone, even though the things I ask sometimes come close to the edge of what is comfortable” - Mette Ingvartsen.

Mette Ingvartsen er artist-in-residence ved Kaaitheater i Brussel i perioden 2013 til 2016. Intervjuet under baserer seg på en samtale mellom Ingvartsen og Katleen Van Langendonck (Kunstnerisk leder, Kaaitheater) & Eva Decaesstecker (Kommunikasjon, Kaaitheater) og ble først publisert på Kaaitheaters nettsider.

The Decoy is soon ready for METEOR 2019 in Bergen, a play about a secret society and its benevolent plan to save democracy by way of a political movement around the common man Lukas Alberg. It premiered at Kaaitheater end of September, and the expectations are high!

 

Interview with Pieter De Buysser about the performance The Decoy to be shown at METEOR 2019. Translated from the Belgian cultural weekly Bruzz.

Null til uendelig vises i Nygårdsparken torsdag til lørdag denne uken. Til forestillingen ville kompaniet stille noen spørsmål til tilfeldige bergensere om universet, som de bruker til å lage noe av lydsporet til forestillingen.