På sporet av den tapte selvinnsikt – med Samira Elagoz

Artikkelbilde

[For english version, choose english in the top left menu]

Dermed er hun klar for Bergen.

Spørsmålene under er samplet fra en selskapslek som den franske forfatteren Marcel Proust ga noen imponerende svar på ved to forskjellige anledninger. På spørsmålet: "Hvem er dine største helter i fiksjonslitteraturen?" svarte han (13 år gammel): "Helter i ballader og poesi som er uttrykk for et ideal heller enn en imitasjon av virkeligheten." Spørsmålene er ment å tvinge kunstnerne til å tenke seg litt om, og avsløre litt av sin personlighet for vår fornøyelse og nysgjerrighet.

Les mer om forestillingen her, og om filmen her.

 

20. mars 2018
Av Rune Salomonsen

Hvilken egenskap setter du høyest pris på hos en mann?

Selv om det finnes egenskaper som jeg setter pris på hos enkelte (så som vidd, tenkning, ambisjoner), synes jeg det er litt vanskelig å si hvilket kjønn som passer disse egenskapene best. Å generalisere på den måten virker ikke i mitt hode.

 

Hvilken egenskap setter du høyest pris på hos en kvinne?

Samme som over.

 

Hva er det største du har oppnådd?

Den landsbyen jeg vokste opp i produserte hovedsakelig tenåringsmødre og kommende alkoholikere. Jeg var temmelig deprimert der. Jeg flyktet hjemmefra og gikk en mil i 25 minusgrader for å få meg en øl i sentrum da jeg var 13. Ser det fortsatt som en bragd at jeg unnslapp det stedet.

 

Hvilken naturlige egenskap skulle du selv ønske å ha hatt?

God helse. Kroniske smerter har hemmet mange av mine “naturlige talenter”.

 

Hva er din høyst skattede eiendel?

Filmmaterialet mitt, harddiskene. Jeg har back ups på back ups.

 

Hva er din største ekstravaganse?

Mannlige prostituerte av ypperste klasse.

 

Hva liker du best med vennene dine?

Den perfekte blandingen av god og dårlig smak. Som Kubrick og Tom Green i en pakke.

 

Hva liker du best med kunst?

Jeg opplever at de fleste av oss som lever i denne tidsalderen, har måttet omvurdere hva vi liker eller nyter i kunsten. Tradisjonelt sett har fokuset vært på en alt for smal gruppe mennesker, og vi har lært om klassikerne gjennom medier og museum fulle av samlinger som er tilpasset nettopp disse folkene. Derfor er det stort å bli utsatt for mangfold, måter å tenke og fortelle på som ikke passer inn i det paradigmet.

 

Hva liker du best med å stå på scenen?

Jeg er en noe nervøs performer og liker meg ikke spesielt godt på scenen. Jeg tror det er noe av grunnen til at jeg startet med film. Da kunne jeg bygge min scene i andre omgivelser.

 

Hva er din forestilling om lykke?

I Finnland er melankolien og et generelt mørke nærmest dyrket som karaktertrekk. Denne gråtmilde (maudlin) sentimentaliteten er et tydelig tegn på finskhet. Et av de første sitatene jeg hørte fra moren min var av Tolstoy: «Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte». Jeg mistet kontakten med denne romantiseringen av depresjon etter at jeg flyttet til Amsterdam.

 

Hvilken politisk begivenhet har gitt deg mest håp, og hvilken har gjort deg mest nedtrykt?

Vel, det er så mange å velge i. Hvordan kan jeg bestemme meg for en når jeg bombarderes av nye tragedier før jeg ordentlig får fordøyd den forrige. Likevel, siden arbeidet mitt handler om slike ting, så har #metoo-bevegelsen vært spesielt sterk fra det jeg kan huske av hva som har skjedd i det siste. Den er både ekstremt foruroligende og givende på samme tid.

 

Hvordan ville du ønske å dø?

Er dette en invitasjon? Ha! Jeg er ganske åpen så lenge det ikke innebærer ting som brann, kjeller eller utholdenhet. Skjønt i et innrømmet ulogisk innfall av forfengelighet, skulle jeg likt at det resulterte i en god leseropplevelse på Wikipediaarkivene, så kanskje noe dramatisk, så som en lidenskapelig forbrytelse. Wow, det hørtes jo ultramilenniumsk ut!