Dinosaur i terapi

Artikkelbilde

I Before går historie, psykologi og popmusikk opp i humoristisk og tankevekkende treenighet. Det er samtiden som gjør vondt. Det var bedre før. Men det er jo en illusjon. Likevel har det gjort vondt så lenge at det har satt seg fast i språket.

12. februar 2020
Av Rune Salomonsen

Melankoli er en mangfoldig europeisk lidelse. Portugiserne lider av saudade etter at kolonitiden førte dem bort på verdens hav. Siden da har det bare gått nedover med Portugal. Istanbul har hüzün som inntreffer med regnet og kulden når vinteren nærmer seg, sorgen over døde slektninger som får innbyggerne til å belegge ørsmå hageflekker med murstein fra ottomanske herskapshus. Trieste har vært i tristesse siden begravelsesfølget til Franz Ferdinand i 1914. Mens Wales går helt tilbake til 1285 med sitt hiraeth, en ganske urealistisk form for lengsel til før de ble Britisk koloni. Tyskerne har Sehnsucht, russerne det grunnløse toska, Memphis har blues, Norge har Gerhardsen, osv. – alt sammen kollektive lidelser som vegrer seg mot samtiden og dyrker en gullalder som var før.

Disse endeløse forklaringene bakover er i tillegg en del av sykdommen, for hvor langt bakover skal man gå? Til krittiden? Det blir absurd. Psykologen har selvsagt rett, det er en illusjon alt sammen. Følelseslivet er unngåelig preget av tap og selektiv hukommelse. Vi er alle migranter fra fortiden. Kastet ut av paradis. Kjerubene vokter tilbakegangen med brennende sverd. Men den veltalende og klagende dinosauren har søt popmusikk på sin side. Det er lett å la seg forføre av ham. Han har også rett. Pedro Penim gir stemme til dem begge. Samtalen er en brytning mellom fortid og nåtid, som i stort og smått foregår i alle mennesker. Og ifølge Pedro er forestillingen også et bilde på selve teaterkunsten hvor det formidlede materialets fortid møter fremføringen og opplevelsens nåtid.

Forestillingen Before er først og fremst lett underholdning i teatersalens nåtid med følelsesmessig dybde og sinnsbredde.

 

Pedro Penim er en av grunnleggerne av Teatro Praga som har holdt det gående siden 1996 og vunnet flere priser de siste årene. Han spilte i tg STANs storslåtte Tsjekhov-fortolkning Point Plank fra 1998 (som dagens sjef på norske Nationaltheatret en gang beskrev som sin beste teateropplevelse på BIT Teatergarasjen og sin beste teateropplevelse noen sinne), og senere i Foreced Entertainments 6 timer lange Quizoola! Teatro Praga sammenliknes ofte med disse to andre kompaniene i sin måte å lage teater.

 

 

Psykoanalytisk samtale med Pedro Penim i samarbeid med Psykoanalytisk Forum Bergen på Bergen Offentlige Bibliotek 13. februar Kl. 18:00.

Before av Pedro Penim vises 14. og 15. februar på USF Verftet.