Changing Utopia - eller hva Guy Standing lærte av Damen fra Fremtiden

Artikkelbilde

(Artikkelen er oppdatert i mars 2020)

Resirkulering av ideer for en bærekraftig fremtid. I 2016 inviterte vi økonomen og borgerlønnsforkjemperen Guy Standing, til å holde et innlegg som en del av vårt diskursive program «Changing Utopia» under Oktoberdans.

16. november 2016
Av Andreas Langenes

Vi ba han om å snakke uten manus, stående på to paller. Her er han; talende om hva han lærte av Damen fra Fremtiden om 2017, 800-årsmarkeringen av Skogloven (Carta foresta, 1217), det første charteret som krever rettigheter fra staten, om prekariatet og alle dens grupperinger og mangler og om kampen for omfordeling.

En måned senere ble Trump valgt til president i USA, støttet av den mest desillusjonerte delen av prekariatet i følge Standing. Men spørsmålet om omfordeling og en grunnleggende inntekt er nå oppe på agendaen i mange deler av verden som den enkleste løsningen for å håndtere den økonomiske krisen i kampen mot koronaviruset, og Trump foreslo nylig å dele ut sjekker på 1000 dollar til alle amerikanske borgere.

Du kan også høre talen i vår podkast HER eller i ITUNES

Guy Standing er professor i utviklingsstudier ved School of Oriental and African Studies (SOAS) – University of London. Han har jobbet for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) i over et tiår, er en av grunnleggerne av Basic Income Earth Network (BIEN), som jobber internasjonalt for å fremme diskusjon om en universell og ubetinget grunninntekt, og han er spesielt kjent for sin analyse av nye klassestrukturer i den globaliserte verden, først og fremst prekariatet.