Arbeidere på BIT Teatergarasjen: Anna Borcherding

Artikkelbilde

Lima strålte av gull: Hvor bodde 
bygningsarbeiderne i Lima?


Den kinesiske mur ble endelig ferdig:
 Hvor gikk murerne da?

Husfilosofen i teateret har spurt de ansatte om hvilke funksjoner de har i det store BIT Teatergarasjen-maskineriet.

 

 

15. september 2015
Av Rune Salomonsen

Anna har jobbet på BIT Teatergarasjen-kontoret siden 2013. Hun begynte som frivillig forestillingsassistent i 2011 og er nå produsent for festivalene BIT arrangerer i oktober hvert år, denne gang for METEOR. Et levende bevis på at det lønner seg å begynne som frivillig, der altså, legger Anna til.

Rune: Hva gjør en produsent?

Anna: En produsent gjør alt det som publikum ikke ser – det usynlige for- og etterarbeidet til en forestilling, det som holder maskineriet i gang. Det kan være noe så grunnleggende som å sørge for at teaterkompaniet har et sted å sove under sitt besøk i Bergen, til mer obskure oppgaver som å skaffe dyretarmer, en spesiell veteranbil, eller andre morsomme rekvisitter til forestillingen. Det innebærer naturligvis også en del papirarbeid i forbindelse med tillatelser av diverse myndigheter og rapportering. Sysaker i orden osv.

R: Har du noen eksempler på oppgaver som ikke har latt seg løse og noen du er stolt av å ha fått til?

A: Det lunefulle Bergensværet kan by på mange utfordringer. Vi ble bl.a. tatt på sengen da det begynte å snø i mai(!) 2013, og den planlagte forestillingen i skogen på Fløyen måtte flyttes innendørs til et atelier på Verftet. På forrige METEOR var en av forestillingene basert på en løgndetektortest som skulle utføres på scenen. Pulsen steg noen hakk da det viste seg at denne satt fast i tollen få dager før – og ikke ville ankomme Bergen i tide til premieren. Det skulle vise seg umulig å oppdrive en tilsvarende løgndetektor på kort varsel, men vi fikk hvertfall mange interessante telefonsamtaler under letingen, og fant til slutt en brukbar erstatning – med pulsmåler og det hele. Jeg er stolt over hver eneste produksjon som går som den skal – og det gjør jo de aller fleste.

R: Klarer du å legge fra deg alt du vet om hva som ikke gikk som det skulle, og alt som skulle til, når du endelig sitter der og ser forestillingen sammen med andre publikummere? Står kunnskap og kjennskap i veien for kunstopplevelsen?

A: Jeg vil ikke si at det står i veien for opplevelsen, men det tilfører utvilsomt en ekstra dimensjon når man vet hvor mye hardt arbeid som kan ligge bak en liten detalj –som f.eks at en stol lager akkurat den rette lyden når den slepes over gulvet, og man vet hvor mange titalls stoler som ble testet ut før man landet på akkurat denne.

R: På hvilken måte tror du at jobben din ville blitt annerledes om teaterkontoret BIT Teatergarasjen hadde hatt sin egen scene?

A: Jeg har jo faktisk aldri hatt gleden av å jobbe i den gamle Teatergarasjen i Nøstegaten, så jeg har ikke noe å sammenlige med. Men én ting jeg savner er å jobbe tettere på produksjonene – å kjenne på den elektriske stemningen i huset på forestillingsdagen, møter med kunstnerne og publikum, å oppleve et større eierskapsforhold til det vi jobber med hver dag.
Færre ledd mellom oss og produksjonene vil forhåpentligvis bety at vi kan bruke mindre tid på papirarbeid og fokusere på de mer praktiske oppgavene. Og det vil utvilsomt gjøre produsentarbeidet lettere den dagen vi slipper å frakte utstyr rundt i taxi og trillebager i all slags vær. Er det noe vi har lært av den nomadiske tilværelsen så er det å være pragmatisk, og for meg har det både vært en nyttig og bratt læringskurve.

Anna B. er fast ansatt i 100 prosent stilling; festivalprodusent om høsten og sesongprodusent om våren.

-----

EN LESENDE ARBEIDERS SPØRSMÅL

Hvem bygde Theben med de sju portene?
I bøkene står noen kongenavn.
Har kongene slept på murblokker?
Og Babylon, ødelagt så mange ganger:
Hvem gjenreiste Babylon så mange ganger?
Lima strålte av gull: Hvor bodde
bygningsarbeiderne i Lima?
Den kinesiske mur ble endelig ferdig:
Hvor gikk murerne da?

Det store Roma er fullt av triumfbuer:
Hvem satte dem opp? Over hvem triumferte de?
Og i sangenes Bysantz: Bodde alle i slott?
Selv i sagnenes Atlantis brølte de drukne
på sine slaver den natten da havet kom.

Den unge Alexander tok India. Han alene?
Caesar slo gallerne
Hadde han ikke engang med seg en kokk?
Filip av Spania gråt da hans armada
gikk under: Var det ingen andre som gråt?
Fredrik den andre seiret i sjuårskrigen. Hvem
seiret bortsett fra ham?

På hver side: en ny seier.
Hvem kokte seiersmaten?
Hvert tiår: en ny stor mann.
Hvem betalte regningen?

Så mange historier.
Så mange spørsmål.

Bertold Brecht, av "Dikt fra Svendborg",
til norsk ved Georg Johannesen i 100 dikt, Bokklubben.