Bergensprosjekt invitert til kinesisk festival

Artikkelbilde

Forestillingen Static Theater: Those That Have Been Left Behind av den bergensbaserte Jingyi Wang er invitert til Beijing Nanluguxiang Performing Arts festival i Kina.

21. april 2016
Av Andreas Langenes

Forestillingen ble først presentert våren 2015 i Bergen og er co-produsert av BIT Teatergarasjen og Bergen Senter for Elektronisk kunst.

Static theater er et prosjekt i BIT Teatergarasjens INTRO-serie. INTRO er en serie prosjekter hvor BIT Teatergarasjen sammen med spennende kunstnere fra flere disipliner prøver å foreslå gode sceniske prosjekter for fremtidens teater.

Nå har altså et av verdens største scenekunstmarked bitt seg merke i Jingyi Wangs prosjekt.

-Jeg er veldig glad for å bli invitert til Beijing NLGX. Ikke bare fordi jeg for første gang tar med meg forestillingen til hjembyen min, men også fordi det er en av de mest spennende scenekunstfestivalene i Kina, sier kunstneren.

Beijing Nanluguxiang Performing Arts festival ble started i 2010 av Penghao Theatre, det første privateide teateret i kina. I år arrangeres festivalen for 6. gang og har allerede etablert seg som en av de mest inflytelsesrike scenekunstfestivalene i Kina.

-Beijing NLGX har i seg noe av den eksperimentelle spiriten som BIT Teatergarasjen representerer her til lands og festivalen presenterer scenekunst fra hele verden, sier Jingyi og innrømmer at det er med en viss nervøsitet hun reiser til festivalen. – Static theater er en ganske original form for teater, og jeg er veldig glad for responsen det fikk i Bergen. Men etter å ha studert og arbeidet i Europa de siste fem årene, er jeg nå spent på å endelig få møte det kinesiske publikummet og på hvordan prosjektet blir tatt i mot. Men dette er nok også årsaken til at festivalen inviterte meg, bakgrunnen min og forestillingens unike form.

Festivalen på Facebook

Videotrailer av prosjektet  / Les mer under videoen.

Tekst om prosjektet:

De som vi legger bak oss kan være folk vi har gått fra, eller ting vi har mistet, enten en tid som er glemt, et sted som er ødelagt, eller en ide vi har forlatt. Selv om vi har lagt dem bak oss klinger de ennå med.

Statisk teater betegner en sjanger mellom konvensjonelt teater og utstilling, en tidsbasert forestilling uten mennesker på scenen. Her er ingen bevegelser, men utvikling. Forestillingen utvides scene for scene med en klar begynnelse og slutt, en bestemt orden og varighet, og et tydelig skille mellom scene og sal. 

Det som er på scenen kan være en hvilken som helst kunstform – foto, skulpturer, video, lyd, osv. Alt på scenen står stille. I det statiske teateret utvikler tiden seg som montasje i stedet for som kontinuerlig flyt. Materialet for denne forestillingen vil samles fra offentlig deltakelse i forkant, fra kunstnere og ikke-kunstnere likt fordelt.

Forestillingen hadde urpremiére 3 mai 2015 på USF Verftet