VÆR, VALGETS KVALER OG THOMAS P

Artikkelbilde

Etter den verste juni i manns minne og en sommer vi ikke har sett maken til i Bergen på lang, lang tid (den nest våteste sommeren siden 1861) med mer enn en håndfull anledninger til ettertanke, refleksjon og dagdrømmeri i drittværet, er det ikke uten et visst forventningspress vi inviterer til en spinnvill høst med riktig mange soldager...for nå må det da snu snart?

23. august 2017
Av Sven Åge Birkeland

Eller for å snu på flisa, det må det dessverre ikke, men det er nettopp her storm på værfronten og politisk uvær møtes, og det er her politisk relevant norsk og internasjonal scenekunst får en reell funksjon. Det er nå vi tråkker til med en god dose klassisk anarki i bånn, for vi kan endre verden om vi vil nok, og klimaet med, både til det verre og det bedre. Vi skal også til valgurnene, og det er bra, det. Og uansett hva slags stemme man avgir, så vil den bekrefte at vi har et levedyktig samfunn, et vitalt demokrati hvor det (heldigvis) er lov å være uenige. Været kan vi som kjent ikke gjøre så mye med på kort sikt, men håpet, fanden ta meg, håpet om bare litt mer menneskelig vær de neste månedene kan ingen ta fra oss. Politikken på den annen side kan vi derimot være med å påvirke, legge premissene for. Og her er det ikke bare et lønnlig håp, men en realitet at vi kan bidra til et mer humant og kultivert Norge i en verden som tilsynelatende blir mer og mer gal: "we have it in our power to begin the world over again" (Thomas Paine). Men dette skjer kun om vi engasjerer oss, deltar i debatten og leverer vår stemme i det kommende valget etter fornuftig ha tvilt oss fram til en god løsning.

Høstens program er like herlig mangfoldig, humant og fyllt av overraskelser som vær og politikk er uregjerlige størrelser. Programmet er kunstnerisk generøst, politisk poengtert, optimistisk og – tross alt - gledesfylt. Høstens kunstnere foreslår, ja endog viser oss alternative strategier for overlevelse og et bedre samfunn. Er det rart vi gleder oss? Det bør du også, for dette blir uansett lokalt vær og post-valg-status en stor og viktig høst. Og skulle det nå ikke gå alles vei med det samme, ok; da prøver vi igjen.

Thomas P sier det enkelt og greit; «I love the man that can smile in trouble, that can gather strength from distress, and grow brave by reflection».

Velkommen til en uhyre spennende og innholdsrik høst på BIT Teatergarasjen!

Sven Åge Birkeland
Teatersjef BIT Teatergarasjen