- BIT Teatergarasjen er rett og slett det kuleste stedet

Artikkelbilde

Skuespiller, scenekunstner, produsent og skribent Idun Vik er siste tilskudd til BIT Teatergarasjens stab. Vi tok en liten prat med henne bare en liten uke ut i jobben. 

17. oktober 2017
Av Andreas Langenes

Hva var det som fristet deg til å søke jobb hos BIT Teatergarasjen?

BIT Teatergarasjen er rett og slett det kuleste stedet. Som er ganske godt gjort med tanke på at BIT faktisk ikke har et eget sted/scenehus. Jeg blir inspirert av kampånden som regjerer her, som presenterer et kruttsterkt kunstnerisk program, samtidig som det pågår en konstant undersøkelse av hva scenekunst er og kan være, med blikk både på samtiden og fremtiden, politikk, samfunn og andre kunstarter. For meg er BIT stedet som aldri lener seg tilbake, men utrettelig strekker seg og tør å gå utfordringer i møte. Som ikke er redd for risiko, men heller anser risiko som noe som er uløselig forbundet med det å skape og presentere kunst. Å få jobbe med formidling av alt det gullet BIT presenterer er for meg en gavepakke. Så fristelsene med å søke var mange!

Du er utdannet i England. Er der likheter mellom London og Bergen?

Hmm… Det er mye som skjer i Bergen altså, men mylderet av aktiviteter og tilbud som herjer i London er noe for seg. Men jeg er veldig glad for å bo i Bergen. Det er absolutt ingen mangel på gode kulturtilbud, og det er en god del mindre kav. Og  arbeidsbetingelsene for kulturfeltet er veldig mye bedre, så klart. At bykjernen er såpass liten og konsentrert gjør at de ulike miljøene lett kan bli oppmerksomme på og komme i kontakt med hverandre. At forfattere, scenekunstnere, musikere, filmskapere og andre kreative sjeler lett kan finne hverandre og henge ut er helt nydelig.

Hvilke av dine egenskaper tror du kan være med på på å hjelpe BIT Teatergarasjen et steg videre?

Jeg har et bredt interessefelt, og har de siste årene beveget meg inn og ut av mange ulike miljøer i Bergen i forbindelse med forskjellige prosjekter og roller. Så jeg anser meg selv for å være ganske så allsidig (mens andre kanskje heller tenker schizofren). Jeg elsker å være både skuespiller, scenekunstner, produsent og nå også kommunikasjonsmedarbeider, i tillegg til å studere Teatervitenskap og ha diverse styreverv. Så jeg tror jeg har vokst meg ganske omgjengelig, med evne til å kommunisere og se saker og ting fra mange ulike perspektiver. Dette tror jeg kan komme godt med i arbeidet med å nå ut til nye publikummere og samarbeidspartnere.

Du sjonglerer jo flere ulike prosjekter, hvordan får du tiden til å strekke til i løpet av en uke?

Jeg liker meg best når jeg er travel. De årene jeg bodde i London tilla jeg meg en ganske steil arbeidsmoral. Så lenge jeg får holde på med ting jeg er engasjert holder jeg koken lenge. Og heldigvis har jeg gode folk rundt meg som drar meg inn i gode distraksjoner hvis jobbinga tar overhånd.

Du har kastet deg inn i jobben på «verst» tenkelig tidspunkt, i oppkjøring til teaterfestivalen METEOR 2017. Du er en uke inn i arbeidet, angrer du?

Best, ikke verst! Det er fantastisk å kastes inn i det krateret av scenekunstsnop som METEOR er. Selvsagt er det mye å sette seg inn i på kort tid, men mulitasking er jeg vant til. Oppkjøringsfaser er alltid intense, men også det morsomste å være med på, når brikkene begynner å falle på plass, og forventningene virkelig begynner å sette seg. Jeg gleder meg som en snørrunge til det hele braker løs, og håper å få sett så mye som mulig. Kanskje jeg har vokst meg inhabil allerede, men spør du meg tror jeg det blir en rystende god festival.

Idun har i løpet av de siste årene blant annet har vært engasjert som skuespiller ved den Nationale Scene, i tillegg til å arbeide som frilansskuespiller og med egne scenekunstprosjekter. Hun har lang erfaring med formidling og markedsføring av både egne og andres prosjekter. Og ja, nå er hun altså siste tilskudd til kommunikasjonsavdelingen. Det er vi veldig glade for! Kjør festival!