Den som ikke har drømmer, er i fare

Artikkelbilde

Om det er én ting vi i BIT Teatergarasjens administrasjon har gjort mye av de siste årene, utenom å ha lange arbeidsdager grunnet et stadig økende programvolum, så er det å drømme. 

19. august 2019
Av Sven Åge Birkeland

Drømmene har ikke bare holdt oss i live, det har gitt jobben og livet en ekstra dimensjon og innhold. Og hva vi har gått rundt og drømt om kan nok de fleste tenke seg; å endelig kunne flytte inn i nye Teatergarasjen i Sentralbadet, og gi våre kunstnere og vårt publikum bærekraftige omgivelser for våre felles drømmer. For, la oss nå innrømme det med det samme; det er ikke alle forunt å ikke bare overleve, men styrke seg gjennom mange års husløshet. Det har vært hardt arbeid, av og til håpløst, men troen på at drømmen skulle bli virkelig har alltid vært i front av vår eksistens og vårt arbeid.

Teatret, scenekunsten har gitt drømmene våre en kontekst som er reell og betydningsfull. Vi har samarbeidet med fantastiske miljøer, kunstnere og andre institusjoner både innenlands og internasjonalt, og denne høsten vil vi se fruktene av siste to års arbeide, som er tiden det tar fra vi begynner en prosess med et kompani til det blir visninger: Vi gleder oss masse! Det lokale scenekunstmiljøet er i sterk vekst både kvantitativt og kvalitetsmessig, noe vi ser manifestert både i sesongen og i festivalperioden (Meteor 2019) i oktober. Våre internasjonale samarbeidsprosjekter bærer frukter her hjemme og verden rundt hvor de også blir vist (sist år ble det løst over 100.000 billetter til en danse- eller teaterforestilling co-produsert av BIT Teatergarasjen), og vi synes rett og slett det ikke er så verst tatt i betraktning av at vi er husløse på tolvte året.

Selv har jeg store problemer med å peke på en håndfull «must see»-forestillinger nå i høst, for det er så mange som absolutt er verd å få med seg. Oppfordringen blir derfor; se opp for høstens lange rekke av fantastiske forestillinger i Bergen! De oppstår ikke i et vakuum og de oppleves sammen både her i Bergen og over hele verden. De er resultatene av en stor kollektiv innsats, kall det gjerne et drømmenes konsortium.

Drømmene befrir oss iblant fra livet. De er solskinnet bakom verden. - Jón Kalman Stefánsson (Himmelrike og helvete) 

Velkommen til en innholdsrik og spennende høstsesong i BIT Teatergarasjen!

Sven Åge Birkeland
Teatersjef BIT Teatergarasjen