Intervju med Lisa Colette Bysheim

Artikkelbilde

Lisa Colette Bysheim har urpremiere på sin soloforestilling EKKO II 26. april på Kunstgarasjen.

Vi stilte henne noen få spørsmål om dette arbeidet.

25. april 2019
Av Eirik Gjære

Hvem er du?

Mitt navn er Lisa Colette Bysheim, og er dansekunstner som er basert her i Bergen. Jeg jobber selvskapende med mine egne produksjoner, og danser for andre og. 

Ekko II, som jeg holder på med nå, er mitt første solo helaftens arbeid som har premiere 26 april på Kunstgarasjen i Bergen.

 

Hva utforsker du i Ekko II?

EKKO II er en solo som jobber med minner som utgangspunkt. Det jeg er interessert i er sporene av minner som er i kroppen vår, detaljene vi har som vi ikke husker, eller kjenner igjen, eller plutselig kan  man være i en situasjon og så får man flashback til et minne. 

Jeg har akkurat hatt 5 uker med prøvetid på Wrap, hvor jeg har brukt ulike innganger til minnearbeid, ut ifra det har jeg kartlagt en del minner som jeg synes har vært interessante som er knyttet til ulike hendelser eller tidspunkt i livet. Jeg jobber med konkrete minner, i en åpen form. Jeg vet hva minnene er, jeg vet hva de betyr, men hver gang jeg går inn i de minnene legger jeg merke til nye detaljer. Så begynner jeg å stille meg spørsmål om detaljene egentlig var det, hvor mye husker jeg egentlig? Hvor mye kan jeg stole på mine egne minner? 

 

Hvem har du jobbet sammen med i forestillingen?

Jeg har med meg Gunnar Innvær, som lyddesign. Det er spennende å jobbe organisk med lyd laget der og da. Det kommer fra rommet, fra pusten og teksten. 

Og så har jeg med meg Spencer Agoston som lager en lysinstallasjon, en stor sirkulær installasjon .

Jeg har også med Hanna Filomen Mjåvatn som dramaturgisk veileder som har vært viktig for prosessen når man står i soloarbeid og har noen på utsiden, at vi kan diskutere det som oppstår på gulvet på en måte, som er med å spisser det og stiller spørsmål til det.

 

Hvorfor vises forestillingen i Kunstgarasjen?

Jeg synes Kunstgarasjen har et helt fantastisk åpent og lyst rom. Det er noe med det rene, det store, det høye. Ingenting blir gjemt, alt blir fremhevet. Og Kunstgarasjen har vært interessert i og veldig nysgjerrig på prosjektet. 

 

Hva skal du gjøre fremover?

Etter denne forestillingen skal jeg begynne på Master i koreografi, på KHIO. Jeg skal faktisk fortsette med minnearbeid som hovedinteresseområde for meg selv, men jobbe med hvordan det kan stå med flere mennesker, så det er veldig spennende!

Minner er noe alle har, det er det vi snakker om og deler med hverandre. Når jeg blir kjent med en person, deler jeg mine minner og erfaringer med de. Det er  noe universelt, og når man begynner å snakke om noe, blir det  litt komplekst og det er interessant. Jeg vil invitere publikum til å komme å oppleve hvordan jeg har jobber med mine minner i et soloformat, og kanskje det kan trigge noe i dem?

 

EKKO II spilles 26.–27. april Kl. 19:00 i Kunstgarasjen.