Labora Cuboniks: Xenofeminist Manifesto

Artikkelbilde

In the name of feminism, ‘Nature’ shall no longer be a refuge of injustice, or a basis for any political justification whatsoever! If nature is unjust, change nature! — Laboria Cuboniks  

04. desember 2020
Av Eirik Gjære

Under Oktoberdans 2020 var vi glade for å kunne invitere til et foredrag og en Q&A med Laboria Cuboniks, der de presenterte The Xenofeminst Manifesto.

Her kan foredraget sees på nytt:

Laboria Cubonix: Xenofeminist Manifesto from BIT Teatergarasjen on Vimeo.

Her kan du høre samtalen i vår podkast: 

 

BIT Teatergarasjen · 24. oktober 2020 - Laboria Cuboniks: Xenofeminist Manifesto Q & A

 

Manifestet er tilgjengelig i vår bokbutikk: https://teatergarasjen.ticketco.events/no/nb/e/bitbutikk

 

Xenofeminisme (XF) trekker på en rekke inspirasjonskilder og har implikasjoner for like mange områder innen filosofi, legemiddelindustri, musikk, biologi, matematikk, aktivisme, digital teknologi osv.. Det mest radikale målet med XF-prosjektet regnes for å være “rettigheten alle har til å uttale seg uten å representere en særskilt identitet”. De vil ogsåavskaffe betegnelser som definerer kjønn, rase og klasse.

Laboria Cuboniks (f. 2014) er et polymorft xenofeministkollektiv bestående av seks kvinner som møttes i Berlin på en sommerskole for samtidig kontinental filosofi, med fokus på tid, teknologi og fremtid, dokumentert i filmen HYPERSTITION1. De fant sammen basert på en felles interesse for ny-rasjonalitet, fornuft, vitenskap, teknologi og/eller matematikk, og identifiserte seg også som gjenstand for kritikk i feministiske fora ved å anerkjenne betydningen av disse temaene. 

Cuboniks er en tetrahodet skapning som med ubehag navigerer innen kunst, design, arkitektur, arkeologi, filosofi, teknofeminisme, seksualitetsstudier, digital musikk, oversettelse, skriving og regelmessige eksperimenter med bruk av evolusjonsalgoritmer i Cyber-sikkerhet.

 

 

Foredraget er en del av diskursprogrammet FUTUREBODIES, og er støttet av Fritt Ord og Bergen Kommune.