Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Tycho Brahe - En nyskrevet opera
Ursus Produksjoner
NO
Kjøp billetter
03. juni 2016 Kl. 19:00
04. juni 2016 Kl. 14:00
04. juni 2016 Kl. 19:00
Sted: GRAND Bergen
Kategori: Opera
Varighet: ca 1 time COPRODUKSJON

I 2013 produserte nyMusikk Bergen operaen Lohengrin av Salvatore Sciarrino, hvor de bygde ned kunstformens klassiske hierarkier i et forsøk på å lage ordentlig samtidsopera. Ursus produksjoner har sin opprinnelse i denne suksessen, og presenterer nå en ny opera med egenkomponert musikk. Den handler om det siste måltidet til den danske astronomen Tycho Brahe (1546-1601).

Tycho Brahe deltok på en bankett i Praha der det ble spist og drukket i store mengder, men hvor han av høflighet ikke fikk seg til å gå på toalettet. Han pådro seg derfor en sykdom og døde kort tid etter. Slike måltider var en del av tidens kulturelle og vitenskapelige offentlighet, og deltakelse var avgjørende for hvorvidt ens stemme ble hørt blant de mektige. Ifølge en mer konspiratorisk teori ble han derimot forgiftet. Her er et rikt persongalleri å ta av, f.eks. assistenten Johannes Kepler, som senere skulle revolusjonere astronomien med Brahes observasjoner. I nyere tid er det gjort gjentatte undersøkelser for å finne spor av kvikksølv i levningene hans. Her er en mulig kriminalhistorie, en uløst gåte, i en historie om erkjennelsens grenser, om forhold som kroppslighet, skam, sosiale konvensjoner, ærgjerrighet og vitenskapelighet, og om hvordan naturen regjerer over den som har satt seg til å observere den.

Written and directed by Sigurd Fischer Olsen, Lena Buchacz, Roar Sletteland.

Lisa Dillan, soprano
Morten Barrikmo, clarinet
Jostein Gundersen, recorders
Sound design: Thorolf Thuestad
Light design: Hans Skogen
Costume: Gøril Wallin
Producer: Elisabeth Gmeiner
Produksjonsassistenter: Eirik Gjære, Øystein Nesheim

Anthony Ringdal, bassoon; Gjermund Wold, horn; Håvard Sannes, trombone; Craig Farr, percussion; Sigurd Fischer Olsen, viola; Eline Rafteseth, double bass; Eline Sundal, cello; Sindre Sortland, guitars and banjo. Olsen/Buchacz/Sletteland/Thuestad, voices, nose whistles, bagpipes.

Produced by Ursus produksjoner in collaboration with BIT Teatergarasjen, BEK and nyMusikk Bergen.

Supported by Norsk kulturråd, Bergen kommune, FFUK and Norsk Komponistforening.

 

REIN BONUS: Hvem var Tycho Brahe, et foredrag av Ragnar Fjelland finner sted i Spisesalen på Grand Bergen lørdag 4. juni kl 15.30 – helt gratis. Vel møtt!