Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Dark Numbers
Frascati Producties / Tea Tupajic
HR
Kjøp billetter
22. mars 2019 Kl. 20:00
23. mars 2019 Kl. 20:00
Sted: Studio Bergen
Kategori: Teater
Varighet: 80 MIN COPRODUKSJON CtC -> CtI

“Det vi lærer fra historien er at vi lærer ingenting fra historien” – George Bernard Shaw

I forestillingen Dark Numbers har Tea Tupajić invitert fire tidligere FN-soldater fra den nederlandske bataljonen Dutchbat III til scenen. Sammen åpner de noen glugger til et av de mørkeste kapitlene i nyere europeiske historie. 

REIN BONUS i forbindelse med forestillingen:
20. mars: Aldri mer Srebrenica -  noe sted. Samtale mellom Tone Bringa og Stian Nordengen Christensen.
22. mars: Ettersnakk - Tea Tupajić og aktørene fra Dark Numbers i samtale med Vibeke Koehler.
22.-23. mars: Kollektiv Podcast-lytting

I den bosniske krigen på 1990-tallet fikk Dutchbat III i oppgave å beskytte den muslimske enklaven Srebrenica, utpekt av FN som sikker sone, men bataljonen var underlegen da de bosnisk-serbiske troppene inntok byen den 11. juli 1995 under ledelse av general Mladić. Kvinner og barn ble kjørt bort i busser under påskudd av å evakuere befolkningen, og Mladić forsikret FN om at de gjenværende mennene og guttene var trygge. De skulle evakueres etter hvert. Kort tid etterpå, den 21. juli forlot Dutchbat III enklaven. Som i Rwanda året før, trakk FN seg ut, og i dagene som fulgte ble over 8000 muslimske menn og gutter drept.

Juristene jobber ennå med dommer om det som skjedde den sommeren. Et folkemord. De forholder seg til fakta og formelle definisjoner. Kunsten kan invitere til andre dommer over krigens redsler. «Det er noe her som interesserer oss begge» sa regissøren da hun innledet arbeidet med veteranene i denne forestillingen,«og det er: Hvorfor dro du? Var det fordi livene våre rett og slett var mindre verdt? Var det kommandokjeden; det at du forutså grusomhetene; du rapporterte dem til øverstkommanderende; han rapporterte dem til FN, men ingen kom? Følte du deg hjelpeløs, eller var du bare redd?» I Dark Numbers forteller veteranene sin historie. Hvilke bilder holder dem våken om nettene?

Kreditter

Konsept og gjennomføring: Tea Tupajić. Utøvere: Wim Dijkema, Olaf Nijeboer, Alice Schutte & Jeroen van der Werke. Tekniker: Attila Nemeth. Produksjon: Frascati Producties. Co-produksjon: Veem House for performance (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim) and Inkonst (Malmö). Støttet av: Fonds Podium Kunsten, vfonds, Young Arts Support Amsterdam in collaboration with het Veteraneninstituut. Forestillingen presenteres som en del av Create to Connect som er støttet av den Europeiske Unions program Creative Europe.

Bio

Tea Tupajić(Sarajevo,1984) undersøker hvilken rolle kunst og teater kan spille i ulike, ofte kontroversielle, sosiale problemer. Hennes arbeid er sterkt internasjonalt orientert og foregår i skjæringspunktet mellom teater, performance, videokunst og happenings. Som«hovedpersoner»velger hun ofte ikke-profesjonelle kunstnere, et selskap med festivalkuratorer, tidligere ansatte i den israelske etterretningstjenesten, eller et blandet utvalg av vanlige europeiske borgere. Innenfor teatrets definerte kontekst, vet hun hvordan man skal skape rom for å møte, diskutere, oppleve og reflektere sammen med dem og publikum, et fristed for et nytt perspektiv på komplekse politiske spørsmål.