Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Samtale: “Aldri mer Srebrenica - noe sted” med Tone Bringa og Stian Nordengen Christensen
Kjøp billetter
20. mars 2019 Kl. 18:00
Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek
Språk: Norsk
Kategori: Samtale
Varighet: 1 time

Har det internasjonale samfunnet lært noe siden 90-tallet, med tanke på vårt ansvar for å gripe inn og forhindre store massakrer på sivile? 

BIT Teatergarasjen inviterer til samtale med dette som utgangspunkt i forbindelse med forestillingen Dark Numbers av Tea Tupajic.

Spørsmål vi stiller videre er:

Hva er menneskeverd? 
Hvordan fordeles det? 
Hvordan ivaretar vi det – og hvilket juridisk og etisk ansvar har vi som individer, nasjoner som Norge, og globale organisasjoner som FN? 
Er verden delt i verdige / ikke-verdige? 
Kan en slik todeling mellom mennesker være kimen til nye folkemord/konflikter? 
Og hvordan kan vi arbeide for å forhindre det? 

Til å snakke om dette har vi fått med oss Stian Nordengen Christensen og Tone Bringa. 

Stian Nordengen Christensen er doktor i filosofi og historie, og master i rettsvitenskap. Doktoravhandlingen hans (2012) omhandlet bl.a. muligheter for å få slutt på krigen i Bosnia-Herzegovina før 1995, og ble publisert som bok i 2018. Han har flere utgivelser innen fred, sikkerhet og internasjonal politikk, bl.a. boka "Possibilities and Impossibilities in a Contradictory Global Order” (2018), som omhandler utviklingen i det internasjonale systemet, og mulighetene for å forbedre det. Christensen har siden 2005 arbeidet som norsk diplomat, men deltar i samtalen i personlig kapasitet. 

Tone Bringa er professor i sosialantropologi ved Universitet i Bergen. Hun har arbeidet i og med Bosnia-Herzegovina og det tidligere Jugoslavia siden slutten av 1980-tallet. Hun gjorde sitt hovedarbeid for sin doktorgrad ved London School of Economics and Political Science om Bosnisk muslimsk kultur og identitet i en etnisk blandet landsby i det sentrale Bosnia. Hoveddelen av hennes arbeider dokumenterer livet i denne landsbyen før, under og etter krigen i Bosnia (1992-95). I 1995 jobbet hun som rådgiver for den sivile lederen for de FNs fredsbevarende styrker for Kroatia og Bosnia-Herzegovina. I denne perioden fikk Bringa innsikt både i FNs overveininger og diplomati og i situasjonen på bakken i Bosnia.

I Dark Numbers har den bosnisk-fødte teaterregissøren Tea Tupajić invitert fire tidligere FN-soldater fra den nederlandske bataljonen Dutchbat III til scenen. Sammen åpner de noen glugger til et av de mørkeste kapitlene i nyere europeiske historie. 

I 2012 uttalte daværende generalsekretær i FN, Ban Ki-Moon, setningen som er dette arrangementets tittel. Har det internasjonale samfunnet lært noe siden 90-tallet, med tanke på vårt ansvar for å gripe inn og forhindre store massakrer på sivile? 

"Aldri mer Srebrenica – noe sted" er en del av arrangementsrekken REIN BONUS ved BIT Teatergarasjen.

Arrangementet er en del av programmet til Create to Connect -> Create to Impact som er delfinansiert av Creative Europe-programmet til EU og er støttet av Fritt Ord