Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Kjøp på spillested
Billettsalg 1 time før forestilling.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Samtale: “Aldri mer Srebrenica - noe sted” med Tone Bringa og Stian Nordengen Christensen
Kjøp billetter
20. mars 2019 Kl. 18:00
Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek
Språk: Norsk
Kategori: Samtale
Varighet: 1 time

Har det internasjonale samfunnet lært noe siden 90-tallet, med tanke på vårt ansvar for å gripe inn og forhindre store massakrer på sivile? 

BIT Teatergarasjen inviterer til samtale med dette som utgangspunkt i forbindelse med forestillingen Dark Numbers av Tea Tupajic.

Spørsmål vi stiller videre er:

Hva er menneskeverd? 
Hvordan fordeles det? 
Hvordan ivaretar vi det – og hvilket juridisk og etisk ansvar har vi som individer, nasjoner som Norge, og globale organisasjoner som FN? 
Er verden delt i verdige / ikke-verdige? 
Kan en slik todeling mellom mennesker være kimen til nye folkemord/konflikter? 
Og hvordan kan vi arbeide for å forhindre det? 

Til å snakke om dette har vi fått med oss Stian Nordengen Christensen og Tone Bringa. 

Stian Nordengen Christensen er doktor i filosofi og historie, og master i rettsvitenskap. Doktoravhandlingen hans (2012) omhandlet bl.a. muligheter for å få slutt på krigen i Bosnia-Herzegovina før 1995, og ble publisert som bok i 2018. Han har flere utgivelser innen fred, sikkerhet og internasjonal politikk, bl.a. boka "Possibilities and Impossibilities in a Contradictory Global Order” (2018), som omhandler utviklingen i det internasjonale systemet, og mulighetene for å forbedre det. Christensen har siden 2005 arbeidet som norsk diplomat, men deltar i samtalen i personlig kapasitet. 

Tone Bringa er professor i sosialantropologi ved Universitet i Bergen. Hun har arbeidet i og med Bosnia-Herzegovina og det tidligere Jugoslavia siden slutten av 1980-tallet. Hun gjorde sitt hovedarbeid for sin doktorgrad ved London School of Economics and Political Science om Bosnisk muslimsk kultur og identitet i en etnisk blandet landsby i det sentrale Bosnia. Hoveddelen av hennes arbeider dokumenterer livet i denne landsbyen før, under og etter krigen i Bosnia (1992-95). I 1995 jobbet hun som rådgiver for den sivile lederen for de FNs fredsbevarende styrker for Kroatia og Bosnia-Herzegovina. I denne perioden fikk Bringa innsikt både i FNs overveininger og diplomati og i situasjonen på bakken i Bosnia.

I Dark Numbers har den bosnisk-fødte teaterregissøren Tea Tupajić invitert fire tidligere FN-soldater fra den nederlandske bataljonen Dutchbat III til scenen. Sammen åpner de noen glugger til et av de mørkeste kapitlene i nyere europeiske historie. 

I 2012 uttalte daværende generalsekretær i FN, Ban Ki-Moon, setningen som er dette arrangementets tittel. Har det internasjonale samfunnet lært noe siden 90-tallet, med tanke på vårt ansvar for å gripe inn og forhindre store massakrer på sivile? 

"Aldri mer Srebrenica – noe sted" er en del av arrangementsrekken REIN BONUS ved BIT Teatergarasjen.

Arrangementet er en del av programmet til Create to Connect -> Create to Impact som er delfinansiert av Creative Europe-programmet til EU og er støttet av Fritt Ord