Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
One Drop
Sonya Lindfors
FI/CM
Kjøp billetter
24. oktober 2023 Kl. 19:00
25. oktober 2023 Kl. 20:00
Sted: Studio Bergen
Kategori: Dans
Varighet: 110 min

(Foto: Tuukka Ervasti)

ONE DROP er en spekulativ danseforestilling, en dekolonial drøm, en obdusering av den vestlig scenekunstens døde kropp, og en operette. “One drop” er navnet på en rytme – en stilart i reggae, hvor trommeslag sammenfaller med bassen, og navnet på en lov – one drop-regelen, opprettet i USA på begynnelsen av 1900-tallet for å adskille svarte og hvite. Et verk om virkelige og virksomme spøkelser i historien, om makt, representasjon og den svarte kroppens politikk.

Program Meteor 2023

Mer informasjon

ONE DROP signert dansekunstner og feminist Sonya Linfors tar utgangspunkt i temaer som annerledeshet, modernitet og kolonialitet. Ideen om kunst som uavhengig, upolitisk og fri er en myte. Kunsten har aldri vært fri, for den er underlagt historien historien. Vi har alltid danset med historiens spøkelser. Og med økt polarisering, fremveksten av ytre høyre, Black Lives Matter eller #MeToo-bevegelsene, har spøkelsene blitt enda mer fremtredende.

Andre mennesker oppfattes i stor grad gjennom sosiale konstruksjoner, inndelinger, representasjoner og ideologisk pregede fortellinger. Vi lærer at det finnes «naturlige» kategorier som mann og kvinne, svart og hvitt, natur og kultur. Inndelingene har endret seg over tid. De kan også endres med forsett. Hukommelsen er kort, og kraften i fortellingene tilsvarende enorm. De får gyldighet ved at vi gjenforteller dem. Mange av kategoriene som nå bestemmer identiteten vår kan dateres noen få hundre år bakover i tid.

 

Tittelen refererer dels til one drop-rytmen, en stilart i reggae hvor trommeslag sammenfaller med bassen, og dels til one drop-regelen i amerikansk lovgivning for adskillelsen av svarte og hvite, innført i USA på begynnelsen av 1900-tallet. En enkelt dråpe «svart blod» var nok til å definere en person som svart, selv med et hvitt utseendet. Fra flere innganger forhører verket spøkelsene på Vestens scene og deres innviklinger og forhold til kapitalisme, kolonialisme og modernitet. ONE DROP bruker kunsten til å fortelle andre fortellinger om oss mennesker og virkeligheten, synliggjør makthierarkier og rokker ved dem. Etter denne forestillingen ser verden, muligens, litt annerledes ut. Verket har Norgespremiere under CODA 2023. Neste ut er METEOR.

Medvirkende

Premiered May 6th 2023 in Helsinki.  

Directing, choreography and concept: Sonya Lindfors 

Working group: Antonia Atarah, Hamis Ahmed, Geoffrey Erista, Nori Kin, Isabella Shaw, Mariama Slåttøy, Alma Gettachew, Erno Aaltonen, Jussi Matikainen, Sanna Levo, Angel Emmanuel, Aino Koski, Janina Salmela, Sonya Lindfors 

Hamis Ahmed is substituted by Divine Tasinda


Production: UTT ry and Sonya Lindfors 

 Co-production: Zodiak - center for new dance, Goethe-Institut (International Coproduction Fund), Big Pulse Dance Alliance (a project co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union), Dance Umbrella, Julidans, Finnish Cultural Institute for the Benelux, Apap – FEMINIST FUTURES (a project co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union) 

Innholdsmelding

Vi i BIT Teatergarasjen er glade for at publikummet vårt består av ulike mennesker; folk med unike erfaringer og tilsvarende unike behov. Noen av våre besøkende liker å bli overrasketsjokkerte og utfordretmens andre kanskje ønsker å unngå å bli utsatt for bestemt innhold. Vi inviterer alle som ønsker å vite mersamme hva det måtte være eller hvorfor, om et av våre arrangementertil å ta kontakt på e-post Hei@bit-teatergarasjen.no eller ved å ringe +47 55 23 22 35.  

Tilgjengelighet

For mer informasjon om tilgjengeligheten til våre arrangementer og arenaer, vennligst besøk http://bit-teatergarasjen.no/tilgjengelighet