Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
L'Homme Rare
Nadia Beugré
CI/FR
Kjøp billetter
29. oktober 2021 Kl. 18:00
30. oktober 2021 Kl. 18:00
Sted: Studio USF
Kategori: Dans
Varighet: 65 minutt

De vrikker på rumpa når de går, livaktige og fulle av sinuskurver. Smidige og bølgende bevegelser skyter ut fra hofta. Men ansiktene til de fem danserne får vi ikke se. Koreografien som forener dem forbyr oss det. Vi ser dem kun bakfra. Og all teknikk og stil som denne dansen er inspirert av har bekkenet i sentrum.

Den insisterende bruken av baken har ført til at slik dans helst blitt sett som feminin, utfordrende, eller til og med at den ikke har noe med en sterkt konstruert og assimilert maskulinitet å gjøre. I den grad kjønnsperspektivet alltid har vært til stede i arbeidene til den franske Elfenbenskystens Nadia Beugré, så er det nærmest påtrengende i L'Homme Rare. Her blir synet på «kvinnelige og mannlige attributter» snudd på hodet.

Danseforestillingen stiller spørsmål ved den oppmerksomheten vi gir til forskjellige kropper, og egenskapene vi tillegger deres bevegelser. Det hele starter med et spill som visker ut de klare forestillingene vi har om kjønn. Som et resultat av kunstnerens undersøkelser av vår forståelse av kroppen, spesielt den svarte og mannlige typen, både i historien og i dag, blir vi som tilskuere ettertrykkelig gjort til kikkere. Og med referanser til en serie gamle fotografier fra slavemarkedet på Elfenbenskysten blir forestillingen også en refleksjon over det europeiske blikkets historie, hvordan den svarte kroppen er blitt sett på før og dette blikkets standhaftige opprettholdelse den dag i dag.

 

«Hvordan ville verden sett ut hvis kjønn ikke lenger var redskap for stigmatisering, men divkraft for kreative potensialer i stedet for undertrykkelse?» (Nadia Beugré).

Kreditter

Creation & choreography: Nadia Beugré

Performers: Lucas Nicot / Vadel  Guei

  Daouda Keita / Nadim Bahsoun

  Marius Moguiba

Light creation and technical direction: Anthony Merlaud

Music: Serge Gainsbourg, Lucas Nicot, Percussions d’Obilo

External eye: Faustin Linyekula

Production & diffusion: Virginie Dupray

Production: Studios Kabako

Production exécutive: Libr’Arts

With support from Latitudes Contemporaines

Coproduction: Kunstenfestivaldesarts, Brussels,

Théâtre de la Ville, Festival d’Automne à Paris,

Montpellier Danse 2019/2020 résidence de création à l’Agora, cité internationale de la danse, with support from the Fondation BNP Paribas

CCN2, Centre Chorégraphique National de Grenoble,

Centre Chorégraphique National d’Orléans,

Kunstencentrum Vooruit, Gent

Musée de la Danse, Centre Chorégraphique National de Rennes et de Bretagne, France

BIT Teatergarasjen, Bergen

Théâtre de Nîmes, 

With support from L’échangeur CDCN Hauts-de France (Studio Libre), Château-Thierry and DRAC Occitanie – French Ministry of Culture and Communication