Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
27. oktober 2020 Kl. 21:00
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
28. oktober 2020 Kl. 21:00
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Kjøp på spillested
Billettsalg 1 time før forestilling.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Spectral
Ingri Fiksdal & Fredrik Floen
Kjøp billetter
27. oktober 2020 Kl. 21:00
28. oktober 2020 Kl. 21:00
Sted: Studio Bergen
Kategori: Dans

Mennesker er symbiotiske vesener. Vi lever i tett samliv med andre organismer. Vi bærer på ti ganger så mange bakterier som på egne celler, og noen av oss er også vertskap for ulike parasitter, sopp eller virus. Vi er en samling av ulike livsformer, og må gjerne se på oss selv som individer, for vi kan ikke dele oss selv uten å miste vår egenart, men vi er aldri alene.

 

I vestlig tenkning er det vanlig å skille mellom livløse ting og levende vesener, men om dette skillet mellom liv og ikke-liv skulle vise seg å ikke holde vann, vil vi da kanskje begynne å være i verden på en ny måte? Fiksdal og Floen er inspirert av filosofen Timothy Morton. Han mener økologisk tenkning handler om hele spekteret av levende og ikke-levende, også det vi ikke kan se, og at sameksistens innebærer noe radikalt ikke-antroposentrisk. Og om vi skal overleve, kan vi ikke sette menneskenes interesser først.

Spectral tar for seg sameksistensen mellom mennesker, rom, lydbølger, adrenalin, hjemmebakte kroppsdeler, slyngplanter, sminke, tepper, lamper, tentakler, lukter, hår, plastikkposer og et hav av madrassbeskyttere. Levende og ikke-levende kropper smelter sammen til nye, utvidede organismer, som bidrar til den totale forestillingens økosystem; et landskap i langsom utvikling, inspirert av bløtdyr, bjørnedyr, Nnedi Okorafors sci-fi, Jakten på nyresteinen, Pierre Huyghes kunst, mandelbrotfraktalen, jungel, søppelfyllinger, romvesenet i Annihilation, fuktige kjellere og mye mer.

 

(…) When the life/non-life binary is collapsed and the human/non-human is relaxed, all kinds of spectral creatures start to be seen, nightmarish beings that scuttle about. They are not categorizable. Yet they exist. They look like nightmare beings because of the extreme pressure they exert on existing frames of reference, existing categorical boxes.”

(Timothy Morton, Spectral Life)