Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
L'Étang
Gisèle Vienne
FR
Kjøp billetter
21. oktober 2021 Kl. 19:40
22. oktober 2021 Kl. 19:30
Sted: Studio Bergen
Kategori: Teater
Varighet: 1 time 25 minutt
Foto: Estelle Hanania

Et urovekkende vakkert psykodansespill, med innhold opphøyd i form

 

Gisèle Vienne, de mentale avgrunners sceniske mester, tar her fatt i et kort skuespill som sveitsiske Robert Walser skrev i ungdommen og ga til sin søster. Det korte stykket har åtte scener med realistiske karakterer, dialoger og rom. I sentrum står en grotesk handling utført av unge Fritz. Han føler seg oversett og later som han drukner for å finne ut om moren elsker ham. Derav navnet «dammen» (L'Étang). Og i stedet for den straffen han kunne forvente, vanker en kjærlig men vanskelig samtale med moren. 

Gisèle Viennes bakgrunn i filosofi, musikk og dukketeaterkunst er tydelig i denne oppsetningen. Det samme er slow-dans uttrykket fra den episke technodanseforestillingen Crowd fra 2018. Vienne zoomer inn på det som foregår i hodet på en tenåring, fletter stykkets monologer og dialoger inn i hverandre og demonstrerer hvordan selvet kan løse seg opp i et følelsesmessig raseri som omtåker virkeligheten og omgivelsene.

Adèle Haenel, en tydelig stemme i den franske #MeTOO-beveglesen, og spanske Ruth vega Fernandez er begge kjente filmskuespillere. Her spiller de flere roller. Ruth er moren, mens Adèle er gutten. Samtidig gir Ruth stemme til naboene, Adèle til de andre barna og voksne i landsbyen, levendegjort i 15 dukker i full størrelse slengt ut i scenerommet. Grepet forsterker dramaet mellom mor og sønn, unaturlig langsomme bevegelser gir samtalen preg av mareritt, bruken av strobelys, skift mellom skuespill og dukketeater og psykoakustisk lyd fra Stephen O'Malley, er alt sammen med å bygge opp under uhygge, tvetydigheter, alt som står mellom linjene, som sies uten å mene det, eller som ikke sies i disse åtte scenene om ungdommelig deperasjon omsluttet av det tomsindige samfunnets forventning og forståelse. L'Étang er blitt en forestilling som sitrer av eksistensiell uro og morbid hang til selvbekreftelse.

Samfunnets hang til orden og regler og hvordan enkeltmennesket respekterer og bryter dem, er sentrale motiver i Walsers arbeider. Er det ikke også dette Gisèle Viennes forestillinger alltid kretser om? Robert Walser skrev på begynnelsen av forrige århundre og var tidlig ute med å behandle den unge mannlige outsideren. Han var favorittforfatteren til Kafka og jobbet som ham en kort tid som bankfunksjonær, men til forskjell fra Kafka var han kjent i sin samtid. Han endte sitt liv på galehus som det het den gang, og etterlot seg der en rekke tekster skrevet for hånd i mikroskopisk skrift.

 

"Kunstnerne hadde min fulle oppmerksomhet i 90 minutter, og betalte inngangsbilletten tilbake med renter]" (New York Times).
"Det finnes ingenting å le av i denne morbide spøken til den unge Robert Walser, slik Gisèle Vienne ser det den, kun det inntrengende bilde av en forstyrrelse" (Nachkritik).

Kreditter

Premiere on May 4th, 2021 in Théâtre de Vidy-Lausanne (Switzerland)

L’Étang was created in residency at Théâtre National de Bretagne in November 2020.

Based on the original work Der Teich (The Pond) by Robert Walser
To Kerstin

Concept, direction, scenography and dramaturgy Gisèle Vienne
Performed by Adèle Haenel and Ruth Vega Fernandez
Lights Yves Godin
Sound design Adrien Michel
Music direction Stephen F. O’Malley
Original music Stephen F. O’Malley and François J. Bonnet

Tour assistant Sophie Demeyer
Outside view Dennis Cooper and Anja Röttgerkamp

French translation Lucie Taïeb
From the German translation by Händl Klaus and Raphael Urweider (éd. Suhrkamp Verlag, 2014) 

Collaboration to the scenography Maroussia Vaes
Conception of puppets Gisèle Vienne
Creation of puppets Raphaël Rubbens, Dorothéa Vienne-Pollak and Gisèle Vienne in collaboration with Théâtre National de Bretagne
Stage set production Nanterre-Amandiers CDN
Set and accessories Gisèle Vienne, Camille Queval and Guillaume Dumont
Costumes Gisèle Vienne et Camille Queval
Wig and make-up artist Mélanie Gerbeaux

Technical manager Richard Pierre
Sound engineer Adrien Michel and Mareike Trillhaas
Light manager Iannis Japiot and Samuel Dosière
Stage manager Antoine Hordé

Performance created in collaboration with Kerstin Daley-Baradel
Special thanks to Etienne Bideau-Rey, Nelson Canart, Patric Chiha, Zac Farley, Pauline Jakobiak, Jean-Paul
Vienne, César Van Looy

Production and touring Alma Office: Anne-Lise Gobin, Alix Sarrade, Camille Queval and Andrea Kerr
Administration Etienne Hunsinger & Giovanna Rua

Production DACM

Coproductions Nanterre-Amandiers CDN / Théâtre National de Bretagne / Maillon, Théâtre de Strasbourg – Scène
européenne / Holland Festival, Amsterdam / Fonds Transfabrik – Fonds franco-allemand pour le spectacle vivant / Centre Culturel André Malraux, Scène nationale de Vandœuvre-lès-Nancy / Comédie de Genève / La Filature, Scène nationale de Mulhouse / Le Manège, scène nationale – Reims / MC2: Grenoble / Ruhrtriennale / TANDEM Scène nationale / Kaserne Basel / International Summer Festival Kampnagel Hamburg / Festival d’Automne à Paris / théâtre Garonne, scène européenne – Toulouse / CCN2–Centre chorégraphique national de Grenoble / BIT Teatergarasjen, Bergen / Black Box teater, Oslo

With the support of CN D Centre national de la danse, La Colline – théâtre national and Théâtre Vidy-Lausanne

Thanks to Point Ephémère for putting their rehearsal space at our disposal and to Playroom, SMEM, Fribourg for their sound studio