Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
BIRGET; ways to deal, ways to heal
Elle Sofe Sara og Joar Nango/Carte Blanche
(Sapmi/NO)
Kjøp billetter
21. oktober 2023 Kl. 20:00
22. oktober 2023 Kl. 18:00
Sted: Studio Bergen
Kategori: Dans
Varighet: 60 min

(Foto: Øystein Haara)

En danseforestilling om statlige overgrep mot norsk urbefolkning, og om mulighetene for forsoning.

Sara, Nango og Carte Blanche har hentet sine egne historier, samt alle elementer til scenografien, fra Finnmarksvidda, og inviterer publikum til å overvinne berøringsangsten for et tungt og vanskelig tema. «Birget» er et nordsamisk ord for berging, og beskriver det å mestre eller overleve i et miljø i forandring. 

 

Mer informasjon

Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, åpnet vårsesongen 2023 på Den Norske Opera & Ballett i Oslo med dette samarbeidet mellom koreograf Elle Sofe Sara og kunstner Joar Nango. Forestillingen ble også vist på Festspillene. Siste anledning til å se den i Bergen er på METEOR.

 

Danserne i Carte Blanche ble invitert opp på vidda, til Guovdageaidnu (Kautokeino), hvor de fikk opplevde den samiske kulturen, mørketida og den nordlige kulden på kroppen. De fikk høre personlige historier om statlige overgrep – historier som de bærer med seg på scenen.  Alle materialene og gjenstandene i scenografien ble samlet fra vidda i Finnmark. 

 

De siste tiårene har flere vestlige land opprettet kommisjoner for å undersøke historien til minoritetsgrupper som har vært utsatt for systematiske, statlige overgrep. I 2018 opprettet det norske Stortinget "Sannhets- og forsoningskommiteen”. Mandatet gikk ut på å granske fornorskingspolitikken og uretten som staten har øvet overfor samer, kvener og norskfinner. Kommiteen leverte sin rapport i sommer. Rapporten ble i sin helhet lest opp av skuespillere på Nationaltheatret. Opplesningen ble strømmet på Bergen Offentlige Bibliotek, som hadde døgnåpent. 

 

Forestillingen BIRGET; Ways to deal, ways to heal ble til i forkant av denne rapporten, og har gjort en kunstnerisk bearbeiding av et tilsvarende materialet som komiteen arbeidet med. «Birget» er et nordsamisk ord for berging, og beskriver det å mestre eller overleve i et miljø i forandring. Drevet av birget inviterer Sara, Nango og Carte Blanche publikum til å overvinne berøringsangsten for et tungt og vanskelig tema. Forsoning kan være krevende. BIRGET ble nomnert til årets Heddapris for beste danseforestilling.

Medvirkende

IDÉ OG KONSEPT | IDÉA JA KONSEAPTA 

Elle Sofe Sara & Joar Nango 

KOREOGRAFI | KOREOGRAFIIJA 

Elle Sofe Sara 

SCENOGRAFI | SCENOGRAFIIJA 

Joar Nango 

KOSTYMEDESIGNER | BIVTTASHÁBMEJEADDJI 

Indrani Balgobin 

KOMPONIST | KOMPONISTA 

Anders Rimpi 

LYSDESIGNER | ČUOVGAHÁBMEJEADDJI 

Arne Kambestad 

DRAMATURG | DRAMATURGA 

Thomas Schaupp 

KOREOGRAFIASSISTENT | KOREOGRÀFALAS SÀGASTANGUOIBMI 

Alexandra Wingate 

RESEARCH | RESEARCH 

Ravdna Turi Henriksen 

DANSERE | DÁNSÁRAT 

 Caroline Eckly, Noam Eidelman Shatil, Nadege Kubwayo, Dawid Lorenc, Adrian Barczak, Aslak Aune Nygård, Ole Martin Meland, Brecht Bovijn, Gaspard Schmitt, Naomi Schouten, Ihsaan de Banya, Mai Lisa Guinoo, Manon Campion 

 

Bio

Elle Sofe Sara

Elle Sofe Sara (f. 1984) er koreograf og regissør som bor og virker i Guovdageaidnu i Finnmark. Hun har laget dansejoikeforestillingen «Vastadus eana- The answer is land» og flere prisbelønte kortfilmer. Elle Sofes kunstneriske arbeider avdekker ofte et rom hvor fortid og nåtid faller sammen, en collage av samisk fysisk- og åndelighet og enkle virkemidler. Elle Sofe har en MA i koreografi fra Khio, hun og var festivalprofil på Festspillene i Nord- Norge (2020,2021) og er i gang å lage sin første spillefilm som blir verdens første joikemusikal spillefilm.

Joar Nango

Joar Nango (f.1979) er arkitekt og kunstner som er bosatt i Tromsø. Han praktiserer i grenselandet mellom kunst og arkitektur, og integrerer ofte publikum i sine installasjoner.  Han studerte arkitektur ved NTNU mellom 2002 og 2008, og har også utvekslet ved BAS og Kunsthochschule Berlin-Weißensee. Nango var med å starte det idealistiske arkitekturkollektivet Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), og var Festspillkunstner under Festspillene i Bergen 2020.

Innholdsmelding

Vi i BIT Teatergarasjen er glade for at publikummet vårt består av ulike mennesker; folk med unike erfaringer og tilsvarende unike behov. Noen av våre besøkende liker å bli overrasketsjokkerte og utfordretmens andre kanskje ønsker å unngå å bli utsatt for bestemt innhold. Vi inviterer alle som ønsker å vite mersamme hva det måtte være eller hvorfor, om et av våre arrangementertil å ta kontakt på e-post Hei@bit-teatergarasjen.no eller ved å ringe +47 55 23 22 35.  

Tilgjengelighet

For mer informasjon om tilgjengeligheten til våre arrangementer og arenaer, vennligst besøk http://bit-teatergarasjen.no/tilgjengelighet