Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Dark Numbers
Tea Tupajic
HR
Kjøp billetter
15. november 2018 Kl. 19:00
Sted: Studio USF, USF Verftet
Språk: Forestillingen spilles på engelsk
Kategori: Teater / Performance
Varighet: COPRODUKSJON

Tea Tupajić går løs på et av de mørkeste kapitlene i senere europeisk historie: folkemordet i Srebrenica.

Under bosniakrigen på 1990-tallet var Srebrenica en muslimsk enklave beskyttet av den nederlandske FN-bataljonen Dutchbat. Området ble erklært som en «sikker sone» der flere flyktinger søkte tilflukt. Da bataljonen trakk seg ut av byen i juli 1995 ble over 8000 bosnisk-muslimske menn og gutter drept av bosnisk-serbiske styrker. Krigsforbryterdomstolen i Haag erklærte hendelsen for et folkemord og FNs generalsekretær Kofi Annan beskrev den som den verste forbrytelsen begått på europeisk jord siden andre verdenskrig.

Ut i fra personlige møter med aktører som var tilstede, har Tea Tupajić laget en lecture performance som gir oss ny innsikt i det som skjedde den varme sommeren i 1995. Gjennom kunsten griper hun tak i noen av spørsmålene domstolene gikk utenom, og fyller historiens hull med deltakende vitners minner og emosjoner. Slik kaster Dark Numbers nytt lys over hendelser som aldri vil slutte å hjemsøke oss.

Denne versjonen vises som en lecture performance fremført av Tea Tupajić alene. Våren 2019 presenterer BIT Teatergarasjen en fullskala forestillingsversjon der tidligere Dutchbat- soldater er med på scenen.

KREDITTER

Av og med: Tea Tupajić. Co-produksjon: Frascati (Amsterdam), Het Veem (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim), INKONST (Malmo), Croatian National Theatre (Rijeka) og Vooruit (Ghent).