Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
About Description
Claude Iverné
FR
Kjøp billetter
24. mai 2019 Kl. 17:00
Sted: Bergen Kjøtt
Kategori: Utstilling
Varighet: Utstillingen står fra 24. mai-23. juni. Åpningstider 17:00-20:00, onsdag-søndag

Utstilling i samarbeid med Bergen Kjøtt

Utstillingsåpning 24. mai Kl. 18:00.

Utstillingen er åpen i perioden 24. mai til 23. juni, onsdag til lørdag fra 17:00-20:00.

 

Denne utstillingen av Claude Iverné viser et utvalg fotografier, filmer og lydopptak fra en større samling arbeider om Sudan. Arbeidet strekker seg over 20 år, og er blitt tildelt den prestisjetunge Henri Cartier-Bresson-prisen for dokumentarfotografi. Helt siden han første gang besøkte Sudan i 1999 og dokumenterte Darb al Arba'in, “40-dagers-veien”, som før koblet Egypt til det uavhengige sultanatet i Darfur, har Iverné vært drevet av en dyptpløyende utforskning av landet.

Tilskueren kan lett tyde den antropologiske tilnærmingen i arbeidene, men utstillingen skaper en åpen og poetisk kartografi over området, og gjennom fremstillingen av vandring som handling sammenbindes bildene med tid. Arbeidene dokumenterer omveltningen lokale og nomadiske kulterer har gjennomgått de siste tiårene som følge av den globale markedsøkonomien, og identitetenes komplekse motsetninger i en region som før var den største og geografisk mest mangfoldige på hele det afrikanske kontinentet.

Utstillingen følges av en publikasjon som kontekstualiserer det fotografiske arbeidet om Sudan. Han har laget en serie utgivelser kalt Sudan PhotoGraphs: aLandTypologyEssay, hvor bilder og dokumenter berikes av egne tekster, nedtegnelser av lokalt språk, og essays av geografer, antropologer, lingvister, arkeologer og forfattere med et intimt forhold til dette landet. Det femte nummeret utgis i forbindelse med utstillingen i Bergen, og handler om det pastoral-nomadiske dilemma i regionene Darfur og Kordofan.

“Jeg synes det stråler sann poesi fra arbeidene til Claude Iverné” (Quentin Bajac, MoMa).

 

Kreditter

Fotografier: Claude Iverné Produsert med støtte fra: Galerie Agathe Gaillard (Paris), Fondation d'entreprise Hermes & Fondation Henri Cartier-Bresson.

Utstilling i samarbeid med Bergen Kjøtt.

Bio

Claude Iverné (født 1963) bor og virker i Frankrike. Med bakgrunn fra motefotografi i Paris, London og New York, har Iverné jobbet med de mest anerkjente navnene i bransjen, som inkluderer Pierre Cardin, Lord Snowdon, Paolo Roversi, David Bailey og Albert Watson. Siden hans første reise til Sudan i 1999, har Iverné jobbet med temaene territorier og identitet, og hvordan disse begrepene blir representert. I 2005 opprettet han kollektivet Elnour («Lyset»), et forsknings- og dokumentasjonskontor med fotografer, kunstnere, forskere og skribenter. Han har hatt utstillinger på Rencontres d'Arles (2002); De Forente Nasjoner, Khartoum, Sudan (2002); Maison des Métallos, Paris (2003,2012); Centre Culturel Français, Khartoum, Sudan (2004); Musée Royal de Mariemont, Belgium (2007);Musée Nicéphore Niépce(2016); Fondation Henri Cartier-Bresson (2017)og Aperture Fundation NYC, 2017.