Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Samtale mellom Claude Iverné, Pia Viewing, Anne K. Bang og Howaida Faisal Abdelrahman
Kjøp billetter
25. mai 2019 Kl. 15:00
Sted: Bergen Kjøtt
Språk: Engelsk
Kategori: Samtale
Varighet: 15:00-16:30

Diskursarrangement i forbindelse med Claude Ivernés utstilling "About Description" på Bergen Kjøtt 24. mai-23. juni – i samarbeid med Christian Michelsens Institutt/CMI og Universitetet i Bergen

 

Som en del av dette samarbeidsprosjektet ønsker vi å gjensidig belyse tematikken i utstillingen, og inviterer til en samtale mellom Claude Iverné, Pia Viewing og Anne Katrine Bang der vi tar for oss sudanesisk historie, kultur og politikk – fra både et praktisk, kunstnerisk og et teoretisk perspektiv. 

 

Claude Iverné bor og virker i Frankrike. Med bakgrunn fra motefotografi i Paris, London og New York, har Iverné jobbet med de mest anerkjente navnene i bransjen, som inkluderer Pierre Cardin, Lord Snowdon, Paolo Roversi, David Bailey og Albert Watson. Siden hans første reise til Sudan i 1999, har Iverné jobbet med temaene territorier og identitet, og hvordan disse begrepene blir representert. I 2005 opprettet han kollektivet Elnour («Lyset»), et forsknings- og dokumentasjonskontor med fotografer, kunstnere, forskere og skribenter. Han har hatt utstillinger på Rencontres d'Arles (2002); De Forente Nasjoner, Khartoum, Sudan (2002); Maison des Métallos, Paris (2003,2012); Centre Culturel Français, Khartoum, Sudan (2004); Musée Royal de Mariemont, Belgia (2007); Musée Nicéphore Niépce (2016); Fondation Henri Cartier-Bresson (2017) og Aperture Fundation NYC, 2017.

Pia Viewing er kurator for historiske og moderne utstillinger på kunstinstitusjonen Jeu de Paume i Paris. Hun har jobbet for flere kunstsentre i Frankrike og internasjonalt. Hun var direktør for Centre Regional de la Photographie Nord-Pas-de-Calais (Douchy-les-Mines) i Nord-Frankrike fra 1997 til 2014.

Anne Katrine Bang er en norsk historiker og forfatter, oppvokst i Os. Bang har doktorgrad i arabisk historie, og har spesialisert seg på kunnskap om de kulturelle forbindelsene mellom Sør-Arabia og kystområdene rundt Det indiske hav. Dette emneområdet har hun behandlet i bøker samt i fag- og populærhistoriske artikler. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1997 med romanen Kunsten å unnslippe. Hennes kunnskaper om arabisk kultur er særlig tydelige i hennes andre roman, "Hold i virkeligheten".

Howaida Faisal Abdelrahman er administrativ koordinator for Bergen sommer-forskerskole (www.uib.no/bsrs). Hun er født og oppvokst i Sudan, der hun også tok sin utdannelse ved Universitetet i Khartoum. I 2001 fullførte hun MA i oral helse ved Universitetet i Bergen og tok påfølgende PhD i biologi ved samme institusjon i 2007. Tross et langvarig samarbeid mellom UiB og Universitetet i Khartoum er hun den første sudanesiske kvinnen som har tatt en PhD i Norge. Siden 2008 har Abdelrahman vært administrativ koordinator for Bergen sommer-forskerskole, som er et samarbeidsprosjket under ledelse av Universitetet i Bergen, med Chr. Michelsen instituttHøgskulen på VestlandetNHH Norges handelshøyskole og NORCE Norwegian Research Centre AS.

I løpet av sin tid i Norge har Abdelrahman vært aktivt involvert i det sudanesiske miljøet både sosialt og akademisk. Hun har deltatt i to delegasjoner fra UiB til Sudan, der hovedmålet har vært å undersøke samarbeidsmuligheter mellom ulike akademiske institusjoner og UiB. 

 

Utstillingen av Claude Iverné viser et utvalg fotografier, filmer og lydopptak fra en større samling arbeider om Sudan. Arbeidet strekker seg over 20 år, og er blitt tildelt den prestisjetunge Henri Cartier-Bresson-prisen for dokumentarfotografi. Helt siden han første gang besøkte Sudan i 1999 og dokumenterte Darb al Arba'in, "40-dagers-veien", som før koblet Egypt til det uavhengige sultanatet i Darfur, har Iverné vært drevet av en dyptpløyende utforskning av landet.

Tilskueren kan lett tyde den antropologiske tilnærmingen i arbeidene, men utstillingen skaper en åpen og poetisk kartografi over området, og gjennom fremstillingen av vandring som handling sammenbindes bildene med tid. Arbeidene dokumenterer omveltningen lokale og nomadiske kulturer har gjennomgått de siste tiårene som følge av den globale markedsøkonomien, og identitetenes komplekse motsetninger i en region som før var den største og geografisk mest mangfoldige på hele det afrikanske kontinentet.

Utstillingen følges av en publikasjon som kontekstualiserer det fotografiske arbeidet om Sudan. Han har laget en serie utgivelser kalt Sudan PhotoGraphs: aLandTypologyEssay, hvor bilder og dokumenter berikes av egne tekster, nedtegnelser av lokalt språk, og essays av geografer, antropologer, lingvister, arkeologer og forfattere med et intimt forhold til dette landet. Det femte nummeret handler om det pastoral-nomadiske dilemma i regionene Darfur og Kordofan.

 

I forbindelse med utstillingen, som er et samarbeidsprosjekt mellom BIT Teatergarasjen og BCAP (Bergen Contemporary Art Project/Bergen Kjøtt), arrangerer vi også en vernissage 24. mai og en sudanesiske kulturkveld med feiring av Eid 8. juni.

 

Arrangementsrekken er utarbeidet av Howaida Faisal Abdelrahman, Alexandros Tsakos og Anne Katrine Bang, samt Karoline Skuseth og Sven Åge Birkeland ved BIT Teatergarasjen, og er støttet av Fritt Ord.