Minneord til Sven Åge

Artikkelbilde

Sven Åge Birkeland gikk bort mandag 18.07.2022, etter to år med alvorlig sykdom. Det var et fredfullt øyeblikk, og han var omgitt av sin nærmeste familie og venner.

27. juli 2022
Av Karoline Skuseth

Det er med stort vemod vi skriver denne teksten. Selv om vi har visst at hans bortgang var nært forestående, har det vært umulig å forberede seg på dette. Vi har mistet en inspirerende, fryktløs og eventyrlysten sjef.

Sven Åge tok sin utdanning i kultursosiologi og estetiske fag ved Høgskolen i Stavanger, og senere teatervitenskap ved Universitetet i Bergen. I 1983 var han med å starte Bergen Internasjonale Teaterfestival, som senere ble til en helårlig drift av BIT Teatergarasjen. Herunder etablerte han biennalene Oktoberdans (1997) og Meteor (2001). 

Han har i tillegg kuratert kunst- og scenekunstprogrammer for andre internasjonale institusjoner, og har hatt en rekke styreverv, blant annet for Kulturby Bergen, Kunst- og designhøyskolen i Bergen, Norsk Teater- og Orkesterforening, Nettverk for scenekunst og som vara i Norsk kulturråd. Sven Åge Birkeland har mottatt Danseinformasjonens ærespris, Heddakomitéens ærespris, Pernillestatuetten og er utnevnt til ridder av Den franske ordenen for kunst og litteratur. 

Vi har hatt en nær relasjon til Sven Åge gjennom flere tiår, og han har vært en sentral del av hverdagen for mange av oss. Sven Åge gjorde det enkelt å bli glad i og veldig stolt av BIT Teatergarasjen. Det er ikke uten grunn at de fleste som har kommet inn i administrasjon og styre opp igjennom årene har blitt værende lenge. 

Sven Åge har vært årsaken til at mange har skapt sine liv i Bergen. Med sitt arbeid for scenekunsten gjorde han Bergen til en internasjonal by. Med en holdning til kunsten, en innstilling og et program som er på høyde med - og noen ganger over - det mest nyskapende i de største hovedstedene i Europa. 

Sven Åges død setter et skille i tiden. Samtidig er det han har bygd opp gjennom et liv dedikert til scenekunsten av varig karakter, et godt grunnlag og grobunn for framtiden. Dette markeres når vi nå skal flytte inn i Sentralbadet, etter en lang periode som nomader i Bergen siden Teatergarasjen i Nøstegaten ble revet i 2008. Sentralbadet har allerede begynt å ta form som et hus som vil få internasjonal tyngde, og bli et episenter for kunstnerisk utvikling, diskusjoner og praksis.

Vi skal ta godt vare på BIT Teatergarasjen. Ikke på tross av at Sven Åge er borte, men på grunn av alt han har skapt. Hans arbeid og handlinger har gitt oss en enorm bekreftelse på hva kunsten kan bety i våre liv, og hva det å tro på hverandre som mennesker kan lede til. Vi er takknemlige for å ha fått samarbeide tett med Sven Åge over så mange år, og beundrer hans stamina og ukuelige ånd - på vegne av kunsten og av mennesker han så, og ønsket å løfte. 

Alle som ønsker å komme, er hjertelig velkomne til begravelse og minnestund på Terminus mandag 1. august 2022, henholdsvis kl 11.00 og kl 14.00. Det vil også dedikeres en hel dag til å minnes og feire Sven Åge 22. oktober 2022, i anledning Oktoberdans.

Våre tanker går til Anne-Cécile, Tim og øvrige familie og nære venner. 

Takk for alt, kjære Sven Åge. 

 

Karoline Skuseth, konstituert teatersjef

Gunn-Vivian Eide, styreleder

på vegne av administrasjon og styre ved BIT Teatergarasjen