Teatervitenskap studentpraksisplass på BIT
Vilde Røgeberg Larsen deler sin erfaring med å forske på Prøverommet ved BIT dette semesteret.
21.05.2025
Vilde Røgeberg Larsen deler sin erfaring med å forske på Prøverommet ved BIT dette semesteret.
21.05.2025
Jeg heter Vilde, er 22 år gammel og studerer teatervitenskap på Universitetet i Bergen (UiB). Denne våren har jeg vært i praksis her hos BIT. Jeg har skrevet min bachelor basert på denne praksisen. Prosjektet mitt omhandlet Prøverommet, og jeg har vært spesielt interessert i det uferdige aspektet av kunsten som vises her. Hva skjer når kunst i prosess møter publikum, og hva gjør det unikt?
Jeg er interessert i teater, kunst og alt som følger med. De siste årene har jeg vært aktiv i Studentteateret Immaturus, med både verv, regi, dramatikkskriving og skuespill. I tillegg har jeg selv også fått vise noe under Prøverommet høsten 2024, noe som har vært en nyttig inngang til BIT. Det var det som gjorde meg interessert i å være nettopp her i praksis.
Underveis i praksisen har jeg skrevet en slags dagbok, og under kan du lese utdrag fra denne dagboka.
7.2.25 Starten
Klar ferdig, gå og der var vi i gang. Praksisnerver. Møtte produsenter og sjefer og ansvarlige. De viktige folka. Hilse, smile, fortelle, lære. Snakke om Sentralbadet, kunsten og alt som følger med. Forsøke å lære meg det jeg må lære.
7.2.25 FOH (front of house) på Flat Sun (av Verdensteateret)
I det ene øyeblikket lærer du om Verdensteateret i forelesning, i det andre sitter du i en taxi med verdensteateret! Henge opp plakater, parkeringsvakt med en litt for liten refleksvest, og snakke med Verdensteateret etter forestillingen deres. Starstruck!!
10.2.25 Kontoret
Introdusert for kontoret. Jeg får egen pult, håper den kler meg. Pappesker med programmer i gangene, og sykt digg kaffe. Mange ting å tenke på. Hva skal jeg skrive om?
13.2.25 Arkivet
Rote i plakater, skjemaer og øyeblikk. Prøverommet har eksistert for alltid, jo. Hele min tid i hvert fall. Sykt.
17.2.25 Prøverommet på Nordnes sjøbad
Fotfølge Laurie (kuraterende produsent på Prøverommet). Se hva hun gjør. Klor, bobler, skulptur av skittentøy, lyder under vann, dikt i sauna, kart over Spitsbergen, doechii og projektor i vann. Jeg tror jeg vil skrive om det uferdige. All den kunsten som testes ut, og som jobbes med. Som vises selv om den fortsatt er i prosess. Tenk for en mulighet det er. Å få vise kunsten sin, uten presset om at det må være ferdig. Det må være godt for noe.
21.2.25 No Dreams, No Gold (av Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage)
En drøm å få være frivillig her.
6.3.25 Produksjonsplan
Skal det starte hel? Filmen er ferdig kvart over? Hvor lang pause trenger publikum? Over en halvtime med performance, er det litt mye? Trenger de lydsjekk? Arbeid i prosess trenger trygge rammer. Produksjonsplan ferdig.
17.3.25 Prøverommet på Bergen Offentlige Bibliotek
Kjøre 280 glass gjennom brosteinsbyen. Forsøke å ikke knuse dem. Det er skjørt å arrangere. Vannsmaking, filmvisninger, snakke med mange folk, smile, svare på spørsmål. Rydde. Kjøre 280 glass tilbake gjennom brosteinsbyen.
24.3.25 Prosess
Planlegge, brainstorme og diskutere. Jeg har bestemt meg. Jeg må skrive om prosess. Hva kan det gi? Og hva vil det ta? Hva trenger det? Det må jeg finne ut av.
3.4.25 Rapporter og plakater
Svømme i arkivdokumenter, dykke i gamle rapporter og plakater. Forsøke å reflektere og kontekstualisere. Hvorfor trenger man prøverom? Prosessen og øyeblikket. Prøverommet som fellesskap, som møteplass. Ikke bare for kunstnerne, men også for publikum. Og for personalet. Og meg?
28.4.25 Prøverommet på Østre
Satyrisk geitekor og inkluderende linedance. Jeg er ikke en danser, men stemningen er den beste jeg har sett på en stund. Jeg turte å ta litt mer ansvar i dag. Arrangering er ikke bare lett altså. All creds til produsenter. Jeg tror Prøverommet på Østre blir viktig for oppgaven min. Mye bra her.
30.4.25 Skrive
Skrive, skrive, skrive. Lese, lese, lese. Forsøke å lage en oppgave basert på alt jeg har lært. Jeg har konkludert med at det kulturpolitiske aspektet også er viktig. All type teater og kunst burde ha plass i offentlig rom. Selv det man ikke er enig i. Hvem bestemmer hvilken kunst som har samfunnsnytte?
11.5.25 Prøverommet på Galleri Kronborg
Prøverommet på et fjell. Sola skinner, og det blåser. Det er fem dager til jeg leverer bacheloren min. Jeg må skrive noe om Galleri Kronborg altså. Alt for bra lokasjon til å ikke skrive om det i oppgaven min.
16.5.25 Oppgaven levert
Jeg er ferdig. Ferdig i praksis og ferdig med oppgaven min. Det har gått fort. Jeg tror dette vil være en viktig erfaring for meg videre, for det finnes ikke så mange prøverom. Jeg har fått nye perspektiver. Det har vært nyttig å få se hva som skjer i kulissene, og endelig bli ferdig med bacheloroppgaven min!
Hva er Prøverommet?
Prøverommet har holdt på i over 25 år, og har siden 2008 vært på ulike spillesteder i løp av sesongen. Det er et rom for å prøve ut nytt kunstnerisk materiale foran et publikum med et hvilket som helst medium: dans, teater, poesi, visuell kunst, musikk… nesten 2500 prosjekter har blitt presentert så langt!
Følg med ved å melde deg på mailinglisten, følge med på Instagram eller sjekke denne nettsiden proverommet.no.