Sina Saberi

Artikkelbilde

 Dans og identitet i Iran

Med bakgrunn i litteratur, undervisning og kommunikasjon fant Sina kallet sitt i scenekunsten i 2012. Han bidro til å etablere og finansiere MaHa, et uavhengig dansekollektiv, sammen med syv andre unge kunstnere i Teheran.

Saberis kunstneriske reise er sterkt inspirert av scenekunstens umiddelbarhet, når han initierer direkte dialog. Når det gjelder bevegelser, er Sina interessert i det (minst) 40 år lange tomrommet dansekunsten har opplevd i Iran, og undersøker hva iransk samtidsdans egentlig kan være.

Når Saberi tar for seg spørsmål om identitet i en svært spesifikk kontekst kalt den islamske republikken, ser han på elementer i den persiske kulturen og hvordan de fremdeles kan være relevante i dag, i hans egen og i en bredere sammenheng.

I desember 2017 etablerte han Kahkeshān, en gruppebasert organisasjon som jobber med skapende og utforskende aktiviteter innen dans. Han jobber som rådgiver for forskjellige prosjekter, innen det iranske dansemiljøet som f.eks. MaHa-kollektivet og IPAC (Iranian Performing Arts Community). 

På BIT Teatergarasjen har Sina Saberi framført A basis for being (2018), gjestespill.

Sina Saberis hjemmeside

 

Bilde: Mostafa Kazemi Motlaq