Kjøp online
Skriv ut hjemme eller bruk billetten på mobilen.
Hva gjør vi med Covid-19?
Les om våre tiltak for at du skal føle deg trygg.
Grupper
Ta kontakt for grupperabatt.
Vil du bli vår Teaterkontakt?
Ta kontakt.
Spesialbehov
Ta kontakt dersom du har behov for tilrettelegging.
Gåologi – refleksjoner om urban planlegging
Få gratisbillett
20. april 2022 Kl. 18:00
Sted: Bergen Offentlige Bibliotek
Kategori: Samtale

En offentlig samtale på biblioteket.

 

“[Det finnes] den stedsfornemmelsen som bare kan oppnås til fots. Mange mennesker lever sine liv innendørs nå om dagen – hjemme, i bilen, treningsstudioet, kontoret, butikkene, – adskilt fra hverandre. Til fots er alt mer sammensatt, for når man går så inntar man mellomrommene på samme måte som man inntar rommene. En lever i en stor verden snarere enn i innebygde rom satt opp imot verden. ... Det tilfeldige og skjermløse gjør deg i stand til å finne det du ikke leter etter, og du kjenner ikke et sted før det har overrasket deg. Det å gå er en måte å vedlikeholde et bolverk mot svekkeslen av ånden, kroppen, landskapet og byen, og enhver fotgjenger er en patruljerende vakt som beskytter det ubeskrivelige” (Rebecca Solnit, Wanderlust, oversatt her).

I prosjektet «Gåologi» har kunstnerne undersøkt fysiske og psykiske elementer ved det å gå, hvordan det påvirker hjernen og vår oppfatning av byen og privatsfæren. I denne samtalen vil paneldeltakerne diskutere noen tanker som kom i løpe av disse gåturene, tanker om byplanlegging, møtesteder, samvirket av maktrelasjoner som åpenbarte seg for dem mens de gikk. Hvordan vår fysiske fremferd endrer seg, hvor synlig eller usynlig vi er, hvor vi kan og ikke kan gå, og hvordan vi føler oss hjemme i det urbane rommet.

 

En spesiell anbefaling fra kunstnerne:

Før samtalen inviterer kunstnerne Alwynne Pritchard og Eva Pfitzenmaier deg til å ta en spasertur i byen eller i forstedene for deg selv. Se på det som en form for forberedelse. Deres turer har vanligvis vart fra en og seks timer. De anbefaler deg å unne deg selv minst én time av tiden din for en slik opplevelse, og oppfordrer deg til å gå uten noe spesifikt mål eller mening. La telefonen bli liggende i lommen. Og kanskje til og med: tillat deg selv å gå deg vill underveis. God tur!

 

 Paneldeltakere: Tina Sinclair sammen med kunstnerne Alwynne Pritchard and Eva Pfitzenmaier.

Moderator: Maud Ceuterick

 

BIOS

  • Tina Sinclair er regionplanlegger i Vestland Fylkeskommune. Tina har en bred bakgrunn fra arktitektur, urbanisme, og urban og regional planlegging i privat og offentlig sektor og akademia. Profesjonelle interssefelt: Kjønn og offentlig rom, bærekraftig arkitektur og design, urban og regional planlegging, strategisk planlegging, urban historie, design-drevet innovasjon.

  • Maud Ceuterick er forsker innen film og digital kultur. Hun har en PhD fra University of Otago, New Zealand, og har jobbet som forsker og foreleser i film og digital kultur ved Universitet i Bergen. Hennes forskning er fokusert på kjønn, rom, og maktrelasjoner på skjermen, som hun har publisert i monografien Affirmative Aesthetics and Wilful Women: Gender, Space and Mobility in Contemporary Cinema (Palgrave Macmillan, 2020). Hun har skrevet flere artikler om queerness, hjemlig og urbant rom i film og digitale medier, inkludert VR og AR (Virtual Reality og Augmented Reality).

  • Alwynne Pritchard is a British musician, composer, writer and actor based in Bergen. She has created work for orchestras, ensembles, solo musicians and other performers internationally, and has appeared in stage productions in Norway, France, Italy, Germany and the UK. From 1995-2008 Alwynne was as a writer and presenter for BBC radio 3. In 2016 she was commissioned to create a ‘marker’ to celebrate the opening of Snøhetta’s building for the University of Bergen’s newly created Department of Art, Music and Design, for which she created the book of text scores up without an insistent casting away. In 2015 Alwynne co-founded the music-theatre company Neither Nor. Her professional life has also included stints as the Artistic Director of both the Borealis festival and BIT20 ensemble.  

  • Eva er født og oppvokst i Tyskland, har studert jazz vokal på konservatoriet i Amsterdam, og er bosatt i Bergen siden 2008. Hun jobber mye sjangeroverskridene som vokalist, performer, komponist og tekstforfatter i bl.a. soloprosjektet By The Waterhole, i samarbeid med koreografer og med produksjon og fremføring av egne scenekunstforestillinger. Musikken hennes henter inspirasjon fra både samtidsmusikk, elektronisk og populær musikk samt tradisjonell musikk fra hele verden. Eva utforsker hvordan forskjellige kunstneriske uttrykk kan kombineres for å skape helhetlige verk og prøver å finne de korte øyeblikkene av ustabilitet og skjørhet i en performance, et musikkstykke eller en tekst, som gjenspeiler det menneskelige som vi alle gjenkjenner oss i.